Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Om 'tunta'-aardappelen te produceren

Belgische onderzoekers en Peruaanse aardappeltelers bundelen krachten

ILVO, HoGent en TRIAS hebben een Peruaanse delegatie in België op de Food Pilot verwelkomd om de productie van zogenaamde 'tunta's' (gevriesdroogde aardappelproducten) door een coöperatieve fabriek in de Andes mogelijk te maken. 

Samen met de Peruanen voeren Vlaamse voedingstechnologen testen en analyses uit in België. Volgens een artikel op  potatonewstoday.com is het doel het optimaliseren van de productie van tunta's in de fabriek zodat ze jaarrond kunnen worden geproduceerd en van dezelfde hoge kwaliteit zijn als het traditionele product.

Vanwege de klimaatverandering is het moeilijk, zo niet onmogelijk, geworden om tunta's op de traditionele manier te produceren, waarbij  de aardappelen eerst worden geweekt en daarna een aantal weken lang worden gevriesdroogd in de open lucht. Tunta's, witvlezige bittere aardappelen, vormen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van inwoners van de Andes. Voor Peruaanse telers zijn zij een belangrijke inkomstenbron. 

Peru is één van de grootste aardappelproducenten ter wereld. In de regio Kushuara, in de Andes, worden aardappelen al eeuwenlang volgens natuurlijke methoden bewerkt en bewaard.

Isabelle Lindemans (TRIAS): ‘Tijdens het regenseizoen is het onmogelijk om tunta's in de buitenlucht te drogen. Lage nachttemperaturen zijn noodzakelijk voor het traditionele verwerkingsproces maar als gevolg van het veranderde klimaat komen deze bijna niet meer voor. Honderden telers lijden hierdoor verliezen."  

In Kishuara hebben telers de handen ineen geslagen en de coöperatie Coopagros opgericht. Met de hulp van TRIAS hebben ze een kleinschalige tunta fabriek opgezet. De fabriek is voorzien van een vrieskamer, waterreservoirs en een droogruimte, waar het traditionele procedé kan worden nagebootst.

De uiteindelijke kwaliteit van de tunta's is echter minder goed dan die van traditioneel bewerkte aardappelen. Bovendien ligt de faciliteit in het regenseizoen stil. Thomas Ancco Vizcarra (van de UNAJMA University in Peru): "Het produceren van tunta's is altijd al een manier geweest om kleine aardappelen die ongeschikt waren voor de verkoop te conserveren. Zo'n 70% van de oogst in de regio Kishuara is te klein om vers te worden verkocht en levert lage prijzen op. Slechts een klein deel wordt tot tunta's verwerkt. Als dit aandeel kan groeien, dan zal dit een aanzienlijke verbetering van de leefomstandigheden van telersgezinnen betekenen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven