Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

verrijkt met ijzer en zink

Wetenschappers ontwikkelen superaardappel om ondervoeding aan te pakken

Om een einde te maken aan het probleem van ondervoeding in ontwikkelingslanden werken wetenschappers aan een 'superaardappel' die verrijkt is met ijzer en zink. Wereldwijd lijden veel mensen aan een tekort aan essentiële voedingstoffen, wat leidt tot groei- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen, een verzwakt immuunsysteem en ziekten. Zwangere vrouwen die ondervoed zijn, krijgen vaker baby's met afwijkingen en een laag geboortegewicht.   

Op twee na meest gegeten voedsel ter wereld
De aardappel behoort in veel gebieden op de wereld  tot de basisvoeding. Onderzoekers van het International Potato Centre (CIP) in Peru menen dat de zogenaamde 'biofortification' van het gewas een belangrijke rol kan spelen bij het verbeteren van de voeding van mensen in deze gebieden.  

“Aardappelen zijn al rijk aan eiwitten, ijzer, zink en vitamine C en zijn daarnaast een zeer goede bron van vezels maar wij kunnen ze nog voedzamer maken," zegt Oscar Ortiz van het CIP. 

In 2004 werd begonnen met de biofortification van aardappelen, toen onderzoekers 200 rassen uit landen rondom de Andes bestudeerden, waar de aardappel oorspronkelijk vandaan komt. 

Ze identificeerden 16 inheemse rassen met een hoog gehalte aan ijzer, zink en vitamine C en deden er vervolgens meer dan tien jaar over om deze rassen te kruisen om rassen te ontwikkelen die een nog hogere concentratie micronutriënten bevatten. Deze werden vervolgens weer gekruist met andere rassen die productiever en  ziektebestendig waren. Dit leverde uiteindelijk rassen op die 40% tot 80% meer ijzer bevatten dan de aardappelen die nu in de Andes worden geteeld. 

Deze aardappelrassen worden momenteel getest om te zien of ze ook elders in de wereld kunnen worden gepoot. In Rwanda en Kenia worden kloons getest en binnenkort worden deze ook in Bhutan, Bangladesh en Nepal geïntroduceerd. 

Biologische beschikbaarheid wordt onderzocht
Onderzoekers testen nu de biologische beschikbaarheid om te bepalen of het hogere ijzergehalte wordt opgenomen door het menselijk lichaam. Zodra dit is bevestigd, dan zullen de nieuwe rassen binnen nu en twee jaar beschikbaar zijn.

Bron: telegraph.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven