Carrefour voorziet meer fusies in retailsector

Frankrijk: Carrefour voorziet meer fusies in retailsector
Carrefour-directeur Alexandre Bompard verwacht dat er in de komende jaren meer fusies in de retailsector plaats zullen vinden in verband met de felle concurrentie in deze sector. Dit zal volgens hem met name in Frankrijk gebeuren. Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering gaf Bompard aan dat hij vertrouwen had in het verbeteren van de prestaties van Carrefour in landen waar het bedrijf nu minder goed presteert, zoals in Italië en China. Carrefour, dat de grootste retailer van Europa is, zit nu midden in een vijfjarenplan om kosten te verminderen, banen te saneren, E-commerce te verbeteren en om aansluiting te vinden met de Chinese E-commerce-gigant Tencent. Dit plan, dat in januari 2018 is ingezet, legt ook een grotere focus op biologische producten, lokale producten en duurzaamheid. Ook is het plan gericht op de concurrentiestrijd met Amazon. "Er zijn veel concurrenten in markten als Italië en Frankrijk. Ook hebben we te maken met zwakke winstmarges. We bevinden ons nu pas in het begin van een periode waarin grote platformen zoals Amazon in opkomst zijn. Het zal moeilijk worden en in de komende jaren zullen meer fusies plaatsvinden", aldus de CEO.
Bron: esmmagazine.com

AEON wil export uit Vietnam verviervoudigen
De Japanse retailgroep AEON is van plan om de waarde van de producten die het bedrijf uit Vietnam haalt met 2025 te vergroten tot US$1mld (€893,9mld). Dit betekent een verviervoudiging van wat het bedrijf nu uit Vietnam haalt. AEON-vertegenwoordigers gaven tijdens een vergadering in Hanoi met het Vietnamese ministerie van industrie en handel aan dat AEON eerst de huidige waarde zal verdubbelen naar $500mln (€447,0mln). De totale waarde van de export vanuit Vietnam naar het distributienetwerk van AEON in Japan steeg in 2018 jaar op jaar met 7,6% tot $245mln (€219,0mln). Het aandeel aan kleding kwam hierbij neer op 55%.
Bron: e.vnexpress.net

VK: Meer omzet bij Iceland
De Britse retailer Iceland heeft zijn resultaten over de 53 weken tot 29 maart 2019 bekend gemaakt. De omzet steeg in deze periode met 4,5% tot £3,08mld (€3,45mld). Dit kwam met name door nieuwe winkels, gezien de like-for-like-omzet nagenoeg gelijk bleef. Ondanks de toegenomen omzet was het afgelopen fiscaal jaar zwaar voor Iceland. Door de verhoging van het wettelijk bepaalde minimumloon en de stijging in olieprijzen is de winst van Iceland afgenomen. Op vergelijkbare basis was er sprake van een verlies van £13mln (€14,5mln). In het afgelopen jaar opende Iceland 43 winkels. 38 hiervan vielen onder het The Food Warehouse-format. Het totale winkelnetwerk staat nu op 90 locaties. Iceland heeft verder in het afgelopen jaar nieuwe formats getest, waaronder in samenwerking met The Range. Het assortiment van The Range was beschikbaar bij 9 winkels. Ook werd een nieuwe express-winkel geopend in Moraira in Costa Blanca. Deze winkel is onderdeel van de nieuwe dochteronderneming Overseas Supermercados.
Bron: retailanalysis.igd.com

Carrefour-franchisenemer opent eerste winkel in Oeganda
Carrefour gaat via de in Dubai gevestigde franchisenemer Majid al Futtaim zijn eerste winkel openen in Oeganda. Eerder had Majid al Futtaim met succes een vestiging geopend in het buurland Kenia. Majid al Futtaim (MAF) heeft een licentieovereenkomst voor Carrefourwinkels in 37 landen in Afrika en Azië. De winkel in Kenia werd in 2016 geopend. De supermarktsector van Kenia is nog in ontwikkeling. Slechts 30% van alle retailtransacties vinden in Kenia plaats in een formele markt. Majid al Futtaim heeft in Oeganda al ruimte verkregen voor een groot winkelcentrum in de hoofdstad Kampala. Voor de opening van de winkel zijn 150 werknemers aangenomen.
Bron: reuters.com

Mercadona begint in juli in Portugal
De Spaanse supermarktketen Mercadona is van plan om met juli aan de slag te gaan in de Portugese sector. De eerste Portugese Mercadona-vestiging wordt op 2 juli geopend in Vila Nova da Gaia. In de weken daarna komen hier drie winkels bij in Matosinhos, Maia en Gondomar. Mercadona heeft in Spanje zelf een marktaandeel van 25%. De plannen voor Portugal werden in november 2018 bekend gemaakt. Aan de hand van een investering van ongeveer €160mln moeten voor het einde van 2019 10 Portugese winkels worden geopend. De overige locaties zijn onder andere Porto, Ovar, Braga, São João da Madeira en Barcelos.
Bron: esmmagazine.com

VK: Morrisons werkt met logistiek bedrijf
De Britse keten Morrisons gaat aan de hand van een vijfjaren contract samenwerken met het logistiek bedrijf Wincanton om zijn distributienetwerk te versterken. Wincanton gaat producten leveren vanuit drie distributiecentra van Morrisons aan vestigingen verspreid over het gehele Verenigd Koninkrijk. Het logistieke bedrijf zal ook bij vijf Morrisons-locaties verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de vrachtwagens via zijn dochteronderneming Pullman Fleet Services. 
Bron: essentialretail.com

Carrefour opent restaurant in Parijs
Carrefour heeft voor het eerst een restaurant geopend in Parijs. Officieel is "Bon Appétit!" een pilotproject. Bij succes zullen er echter meerdere locaties van dit restaurantconcept volgen. Het restaurant van Carrefour bevindt zich in het hart van de Franse hoofdstad, heeft een oppervlak van 63 vierkante meter en biedt plaats aan 35 gasten. Het restaurant is onderdeel van een nieuw winkelconcept, waarbij wordt gefocust op gezonde voeding en biologische en/of Fairtrade-producten. De producten kunnen in het restaurant worden geconsumeerd of kunnen mee naar huis worden genomen. Volgens Alexandre de Palmas, die als onderdirecteur bij Carrefour verantwoordelijk is voor de buurtwinkelconcepten, wil het bedrijf met 2022 zijn aandeel in dit marktsegment verdrievoudigen.
Bron: retaildetail.eu

Canada: Sobeys-campagne gericht op het hele gezin
Sobeys heeft zich met een nieuwe promotiecampagne gericht op de band tussen goede voeding en het gezinsleven. Bij de nieuwe campagne wordt gebruik gemaakt van de slogan "Canada’s family grocery store.” Onderdirecteur Trinh Tham: "Bij Sobeys vormen het gezin en voeding het hart van alles wat wij doen. We zijn meer dan 110 jaar een familiebedrijf geweest. Dit vormt zodoende echt de kern van onze onderneming. We zijn zeer toegewijd naar Canadese gezinnen." 
Bron: canadiangrocer.com

VS: Walmart biedt voor $98 per jaar onbeperkte thuisbezorging
Walmart heeft een nieuwe variant van zijn thuisbezorgdienst opgezet, die werk op basis van een abonnement. Voor $98 (€87,60) per jaar kunnen consumenten via het nieuwe Delivery Unlimited onbeperkt en zonder extra bezorgkosten bestellingen aan huis laten bezorgen. Thuisbezorging en click&collect zijn al langere tijd via Walmart beschikbaar. In het verleden moest echter bezorging aan huis voor ongeveer $9,95 (€8,89) aan bezorgkosten worden betaald. Met Delivery Unlimited gaat Walmart de concurrentie aan met online retailers die met vergelijkbare concepten werken, zoals Instacart, Shipt van Target of Amazon Prime.
Bron: techcrunch.com

VS: Jackson Mitchell Holdings voltooit overname Little Giant Farmers Market Corporation
Jackson Mitchell Holdings, Inc. heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van Little Giant Farmers Market Corporation. Little Giant Farmers Market heeft een klein netwerk van vijf winkels in de staat Georgia. De supermarktketen blijft onder de huidige naam en met de eigen structuur actief, maar zal verder fungeren als een dochteronderneming van Jackson Mitchell Holdings.
Source: prnewswire.com

VS: Ahold-Delhaize opent technologisch kantoor
Retail Business Services LLC, een dochteronderneming van Ahold-Delhaize USA, heeft op 17 juni een nieuw technologisch hoofdkantoor geopend in Quincy, Massachusetts. De nieuwe faciliteit heeft werkgelegenheid voor 200 IT-ers. Verder heeft de locatie een innovatie-lab, waar nieuwe technologie wordt ontwikkeld voor de verschillende ketens van Ahold-Delhaize in de VS. Tijdens de ceremoniële opening van het nieuwe kantoor werd onthuld dat ook een nieuw partnerschap is gesloten met de kamer van koophandel van Quincy. Specifiek wordt er samen gewerkt aan het programma Incubate Quincy 1400 (IQ1400), dat erop is gericht om Quincy aantrekkelijker te maken voor startups op het gebied van IT en technologie.
Source: progressivegrocer.com

Canada: Loblaw zet app tegen voedselverspilling landelijk in
Loblaw gaat zijn Flashfood-app tegen voedselverspilling breder inzetten. Eerder kon de app al worden gebruikt bij 139 winkels in Quebec van de Loblaw-ketens Maxi en Provigo. De app wordt nu ook beschikbaar gesteld bij andere ketens en regio's. Met de app kunnen consumenten overschotten van supermarkten direct via de smartphone bestellen. De levensmiddelen worden op de app aangeboden tegen drastisch verlaagde prijzen. Flashfood is nu onder meer te gebruiken bij Real Canadian Superstore-locaties in Ontario. Voor het einde van deze zomer zal de app toegankelijk zijn voor consumenten bij meer dan 250 winkels verspreid over het westen van Canada, Ontario en het oostelijke deel van Canada.
Bron: canadiangrocer.com

VS: Kroger-medewerkers stemmen in met nieuwe CAO
De werknemers van Kroger in Indiana hebben ingestemd met het nieuwe arbeidscontract, dat tussen de keten en de vakbond United Food and Commercial Workers Union (UFCW) Local 700 is gesloten. De overeenkomst is onderdeel van het Restock Kroger-programma, dat eerder door Kroger is ingezet. Onder dit programma zal Kroger $500mln (€447,0mln) investeren in lonen, training en ontwikkeling binnen het bedrijf. De afdeling van de vakbond waarmee de overeenkomst is gesloten vertegenwoordigt bijna 9.500 werknemers, die onder een collectieve arbeidsovereenkomst via de UFCW Local 700 bij Kroger werkzaam zijn. De lonen van de meeste van deze werknemers worden verhoogd tot $10 (€8,84) per uur. Elke zes maanden zal een loonsverhoging worden doorgevoerd.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Ahold-Delhaize reorganiseert bij Stop & Shop en Giant Food
De Amerikaanse tak van Ahold-Delhaize gaat de directie bij twee van zijn ketens in de VS reorganiseren. De directeur van de Ahold-Delhaize-keten Stop & Shop heeft besloten het bedrijf te verlaten. McGowan blijft op verzoek van Ahold-Delhaize tot het einde van het fiscaal jaar actief bij de keten, zodat de overgang naar de nieuwe directie beter kan verlopen. McGowan word opgevolgd door de huidige directeur van Giant Food, Gordon Reid. Gordon Reid zal officieel vanaf eind juli in zijn nieuwe functie actief zijn. De Giant Food-onderdirecteur Ira Kress zal in een interim-functie de taken van Gordon Reid bij Giant Food overnemen.
Bron: aholddelhaize.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven