Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Inspectie SZW: 'Fysieke overbelasting bij het plukken van champignons'

Ook na een herbeoordeling is de Inspectie SZW van mening dat er bij het plukken van champignons sprake is van fysieke overbelasting en dat champignonbedrijven daardoor in overtreding zijn. De Inspectie SZW geeft daarbij aan dat het, rekening houdend met een aantal uitgangspunten, mogelijk is om de fysieke overbelasting te verminderen, waardoor de activiteit geen overtreding meer is.

De Inspectie SZW legde in oktober 2018 aan ongeveer 25 bedrijven een 'voorgenomen kennisgevingseis' op. Daarin werd gemeld dat er sprake is van fysieke overbelasting bij het plukken van champignons en dat deze bedrijven daardoor in overtreding zijn. De Inspectie SZW stelde maatregelen voor die genomen kunnen worden. Tegelijkertijd is aan de gehele sector kenbaar gemaakt dat ook alle andere bedrijven maatregelen moeten nemen.

De LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt diende samen met deze groep bedrijven collectief en individueel zienswijzen in. De Inspectie SZW bracht eind april een bedrijfsbezoek aan een kwekerij en maakte hier een beoordeling van het plukken van champignons aan de hand van de HARM-methodiek. Op basis van de plukwijze en hulpmiddelen bij het bezochte bedrijf concludeerde de Inspectie SZW dat het plukken van champignons boven de wettelijke grenswaarde van 50 uitkomt. Daarmee is het een wettelijke overtreding.

De Inspectie SZW geeft daarbij aan dat het, rekening houdend met een aantal uitgangspunten, mogelijk is om onder de wettelijke grenswaarde van 50 te komen. Dit kan door een combinatie van een aantal maatregelen, zonder dat er grote aanpassingen in de teelttechniek nodig zijn. Er is bijvoorbeeld gesproken over het meer afwisselen van de werkzaamheden en het invoeren van micro-pauzes. Volgens de Inspectie SZW is het noodzakelijk om de set van maatregelen vast te leggen met een branche RIE en een arbocatalogus.

LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt gaat de komende weken verder in gesprek met de Inspectie SZW over wat nodig is om een afdoende set van maatregelen te verkrijgen die passend is voor alle typen bedrijven. De Inspectie SZW is in principe bereid om de kennisgevingseis in te trekken als de sector stappen gaat zetten.

Bron: LLTB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven