Toon Vanrykel, DEPA-Fruit

“Volgend plantseizoen grotere volumes van unieke Natalie-kers beschikbaar”

Tholen – Het lijkt alsof het zwarte streepje van de Natalie-kers er met stift is opgetekend, maar niets is minder waar. “Natalie is een mutant van de populaire variëteit Regina en is qua uiterlijk erg uniek, omdat er niks vergelijkbaars op de markt is”, vertelt Toon Vanrykel van DEPA-Fruit. “Er zijn donkere kersen op de markt en witte- en bicolore kersen, maar een rode kers met een zwarte streep is er nog niet.”

“Natalie is een nieuwe variëteit die jaren geleden in Duitsland is ontdekt door een teler die samen met veredelingsbedrijf Bayoz de variëteit heeft gestabiliseerd en ontwikkeld. Momenteel zijn we begonnen met het maken van de eerste bomen. Vanaf volgend plantseizoen zullen we grotere volumes van de Natalie-bomen beschikbaar hebben en dit jaar vanaf november wat kleine aantallen”, aldus Toon. “Omdat de Natalie een mutant is van Regina, is de smaak ook zo zoet en qua boomtype is het ook een  makkelijk te telen ras. Uit ervaring weten we dat het telen van rassen uit bijvoorbeeld Canada of Amerika vaak worden onderschat. Ook witte kersen zijn moeilijk om te telen en vragen specialisatie. Daarom is het ideaal dat de teelt van de Natalie zo eenvoudig is als die van Regina.”

Nichemarkt
“Hoewel we al ontzettend veel positieve reacties van de handel hebben gehad op de nieuwe kersenvariëteit, gaan we voorzichtig van start. We realiseren ons dat de kers voornamelijk in een nichemarkt gaat zitten. Echter krijgen we aanvragen van telers van over de ganse wereld die graag bomen willen hebben. Wij gaan de eerste bomen voornamelijk in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland verdelen”, vervolgt Toon. Volgens de boomkweker wordt er de laatste jaren enorm veel geïnvesteerd in nieuwe rassen, maar het een nieuw ras in de markt zetten vergt veel praktijkervaring. “Een teler neemt het meeste risico als deze een nieuwe variëteit gaat telen, daarom gaan wij voor zekerheid en zullen niet met alle nieuwigheden meegaan.”

Telen en sorteren
Naast de boomkwekerij teelt DEPA-Fruit zelf ook kersen. “We hebben ongeveer 10 hectare kersen, maar veel is nog jonge aanplant en niet in volle productie. Vandaag zijn we begonnen met de eerste vroege kersen, maar volgende week zullen er grotere volumes worden geplukt. Tot nu toe zien de kersen er erg goed uit, zeker de kersen die onder de overkapping hebben gestaan. Naast het kweken van bomen, telen van fruit en sorteren, verhandelen we de gesorteerde kersen ook zelf. Dit jaar hebben we een nieuwe verpakking geïntroduceerd, waarbij we duidelijk een onderscheid maken tussen de beschermde en niet-beschermde kersen,” besluit Vanrykel.

Voor meer informatie:
Peter Durlet 
Toon Vanrykel
DEPA-Fruit
Tegelrijstraat 74
3850 Nieuwerkerken
Belgium
+32 478 98 98 45
info@depa-fruit.be  
www.depa-fruit.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven