Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bedrukte stemming onder de aspergetelers

Kosten stijgen en prijzen stagneren bij Duitse aspergeteelt

Vergeleken bij het afgelopen jaar was het aspergeseizoen voor de meeste telers een middelmatig en rustig seizoen. Vanwege het weer was er geen sprake van een overmatig groot aanbod en op koele dagen was er weinig vraag naar de groente. Het prijsniveau viel in z'n totaliteit gemiddeld laag uit, tegelijkertijd stijgen de teeltkosten verder. Een blijvend knelpunt was en is het gebrek aan arbeidskrachten, wat sommige telers ertoe dwong om voortijdig met de oogst te stoppen. In z'n totaliteit zal de oogst na recordjaar 2018 lager uitvallen.

"De stemming onder de aspergetelers is zeer wisselend. Stijgende teeltkosten, een matig prijsniveau en een gebrek aan oogsthulpen leiden tot areaalafname en het opgeven van de teelt. Bedrijven met grotere en samenhangende arealen kunnen door de toenemende mechanisering de stijgende kosten enigszins opvangen, anderen verkleinen hun areaal of zijn gedwongen om helemaal met de teelt te stoppen. Bilaterale overeenkomsten met Servië, de Oekraïne en andere westelijke Balkanlanden kunnen de situatie neutraliseren. Ook pleiten we tegenover de levensmiddelenhandel voor een eerlijke prijsvorming, die ook rekening houdt met de teeltkosten in het productieland“, zegt Simon Schumacher, woordvoerder van de 'Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e. V.' (VSSE).

Gelijkmatig oogstverloop
Volgens de 'Agrarmarkt Informations-Gesellschaft' (AMI) was de fase met hoge prijzen voor de eerste asperges van 2019 zeer kort. De prijsdruk was noch door het weer, noch door overschotten te verklaren. De grafiek over de ontwikkeling van loonkosten en gemiddelde consumentenprijzen laat zien dat de stijgende kosten voor arbeidskrachten slechts beperkt doorgevoerd worden in de consumentenprijzen. Terwijl de arbeidskosten van 2014 tot 2019 met 44 procent zijn gestegen, werden de prijzen voor de consumenten in totaal circa 16 procent hoger.

"De prijzen waren relatief vroeg lager dan het weer liet vermoeden. Het oogstverloop was gelijkmatiger, aangezien de extreme hitteperiodes uitbleven. Bij de bedrijven in Oost-Duitsland is de stemming zeer wisselend. De problematiek met het gebrek aan arbeidskrachten neemt verder toe“, zegt aspergeteeltadviseur Jürgen Schulze.

Gebrek aan arbeidskrachten remt oogst
"Vergeleken bij vorig jaar was dit seizoen voor de meeste telers in Niedersachsen qua weer goed middelmatig. In 2017 was het te nat, in 2018 veel te warm. In 2019 was er vanwege de late vorst aanvankelijk sprake van wisselende kwaliteiten, maar dit hadden de telers weer snel onder controle. Het gebrek aan arbeidskrachten daarentegen zal een constant en groot probleem blijven. In z'n totaliteit zal de oogst kleiner uitvallen“, zegt groententeeltadviseur Friederike Herberg van het Landbouwschap Niedersachsen.

Op arealen die bijzonder geleden hebben onder de droogte van afgelopen jaar en die tijdens de winter hun watervoorraad niet aan konden vullen, was er sprake van een merkbaar kleinere oogst. "In Nordrhein-Westfalen waren er arealen met een zeer goede aspergekwaliteit, maar ook bedrijven met een catastrofaal kleine oogst, wat deels met de extreme droogte van 2018 te maken heeft. Dit jaar werden er zeer weinig nieuwe arealen met asperges beplant. Ook zijn er steeds meer bedrijven die ermee stoppen omdat er geen bedrijfsopvolger is. In z'n totaliteit was dit seizoen beter dan vorig jaar en daarmee tevredenstellend, ook al was er sprake van flinke prijsdruk“, trekt Carsten Wenke, aspergeteeltadviseur van het Landbouwschap Nordrhein-Westfalen, de balans.

Bedrijven zullen stoppen met de teelt
Stijgende personeelskosten, een laag prijsniveau en tekorten door een gebrek aan oogsthulpen leidden ertoe dat men op sommige arealen voortijdig met de oogst moest stoppen. "Het positieve aan het seizoen was dat de oogst en de vraag meestal bij elkaar pasten, zodat de klanten altijd verse asperges ter beschikking hadden. Hoewel er geen overschotten waren, bleef de prijs laag. Voor veel telers in Zuid-Duitsland was het een moeilijk seizoen. Enkelen zullen stoppen met de teelt, anderen denken erover na“, zegt aspergeteeltadviseur dr. Ludger Aldenhoff.

In totaal 1779 Duitse aspergeteeltbedrijven (2017: 1868 bedrijven) teelden in het afgelopen jaar op in totaal 28.379 hectare asperges (inclusief jonge aanplantingen). Dat was een 5 procent groter areaal dan in 2017, bij een gelijktijdige afname van het aantal telers met 4,7 procent. Sinds 2014 is het aantal bedrijven volgens cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek met 11 procent gedaald.

Publicatiedatum: