Mexicaanse avocado pakstations gaan gebukt onder criminaliteit

De heersende onzekerheid in de Mexicaanse staat Michoacán en de criminele groepen die actief zijn in het gebied hebben een negatieve invloed op de avocadosector, die dagelijks getroffen wordt door diefstal. Volgens avocadotelers zou deze situatie kunnen leiden tot een prijsstijging voor het product doordat de door de diefstal veroorzaakte verliezen gecompenseerd moeten worden.

Er zijn in de staat tussen 2017 en 2019 440 onderzoeksdossiers geopend naar de diefstal van avocado. In 2017 werd er aangifte gedaan van 144 overvallen, waarvan slechts in vier gevallen de handelswaar werd teruggevonden. In het jaar daarop steeg het aantal diefstallen tot 165.

De leden van de Associatie van Telers en Exporteurs van Avocado in Mexico, de Unie van Verpakkers en Handelaren van Avocado in Michoacán en de Associatie van Verpakkers in Peribán zijn de situatie zat en hebben een bericht uitgebracht waarin ze de autoriteiten verzoeken om meer bescherming langs de routes waarlangs het fruit binnen Michoacán vervoerd wordt.

De verpakkingsbedrijven worden het zwaarst getroffen. Zij kopen de avocado direct in van de telers, maar uiteindelijk komen de partijen incompleet aan op de bedrijven waar het fruit voorbereid wordt voor zijn eindbestemming. Meer dan de helft van de oogst wordt geëxporteerd, volgens het ministerie van Landbouw, zodat de bedrijven grote financiële verliezen lijden.

De prijs voor een kilo avocado ligt in supermarkten tussen de 70 en 100 peso (€3,27 en €4,67), maar in het document dat de associaties verspreiden, wordt ervoor gewaarschuwd dat er voor elke gestolen kilo slechts 15 peso (€0,70) betaald wordt.

Bron: infobae.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven