Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen gele meloen goed van start op Sicilië

"Het seizoen van de gele meloen is veelbelovend van start gegaan met interesse uit Italië en het buitenland. Dit mede dankzij de geur en smaak van de meloenen, waarvan bekend is dat het superieur is aan die van meloenen uit Spanje", zegt Salvatore La Porta, general manager bij L’Ortofrutticola F.

In heel Sicilië worden meloenen geteeld, maar het gebied rond Niscemi is verantwoordelijk voor de vroege gele meloen. Er wordt eerst in kassen geteeld om vervolgens, in juni, door te gaan met de oogst van de meloenen in de volle grond.

Als het klimaat het toelaat, worden er door L'Ortofrutticola F. 1000 tot 1500 ton gele meloenen van de rassen Helios en Giorillo afgezet. De eerste wordt gezien als de ware leider onder meloenen, zeker als het gaat om kwaliteit. Dit komt dankzij de juiste verhouding tussen het suikergehalte en de typische smaak. Het heeft een zeer gerimpelde geeloranje schil, een zoete smaak en een gemiddelde brixwaarde die hoger is dan 13-14 graden.

Vooral de Giorillo heeft een bijzondere smaak, versterkt door de eigenschappen van het land en de klimatologische omstandigheden van het gebied. Het heeft een goudgele kleur, met een ruwe schil, wit vruchtvlees en een gemiddelde brixwaarde die hoger is dan 13. Deze kenmerken worden versterkt door gerichte aandacht bij het verbeteren van de natuurlijke vruchtbaarheid van het land door middel van de gewasrotatietechniek.

"Beide rassen zijn qua smaak vergelijkbaar, dus het wordt moeilijk om ze van elkaar te onderscheiden en continuïteit aan het aanbod te geven. Vanaf eind juni dalen de prijzen zoals gewoonlijk vanwege de enorme hoeveelheden meloenen die aankomen uit Trapani en Palermo, ook op Sicilië", zegt Salvatore.

"De sterke concurrentie in deze periode is dus voornamelijk intern, met meloenen uit Apulië en Calabrië. Deze gele meloenen zijn kwalitatief minder dan die van ons en daarom beginnen ze met een aanzienlijk lagere prijs. In feite worden de prijzen dan gelijkgesteld vanwege de geografische factoren die ons benadelen, zoals transportkosten. De hoeveelheden en opbrengsten per hectare in vergelijking met vorig jaar zijn stabiel. Ook zijn de prijzen momenteel goed met €0,60 per kilo."

Tussen eind juni en begin juli zullen de prijzen naar verwachting sterk dalen met de komst van grote hoeveelheden meloenen.

"We verwerken en verpakken de meloenen met machines die we alleen gebruiken voor de verwerking van de gele meloen. Het geoogste fruit arriveert bij de faciliteit in grote plastic bakken, daar wordt het gewassen en gesorteerd naar gewicht en vervolgens verpakt voor afzet. De meest gebruikte verpakking is de klassieke 40x60 doos van karton. Afhankelijk van de maten en de specifieke klanteisen kunnen de meloenen ook worden verpakt in dozen van 30x40 en 30x50."

Markten
L’Ortofrutticola F heeft een GlobalGAP certificering. Met een omzetgroei van €7 mln en een exportaandeel van 40% is het merk aanwezig op de wereldmarkt dankzij een breed assortiment groenten en fruit. Wat de afzet van de gele meloen betreft, is het belangrijkste kanaal directe verkoop in Italië en daarnaast is er sprake van een exportaandeel van 20/25% naar Duitsland.

Voor meer informatie:
L'Ortofrutticola F
Salvatore La Porta
C.da Pilacane
93015 - Niscemi (CL) - Italië
Tel: +39 320 6813800
Email: commerciale@ortofrutticolaf.it 
Web:  lortofrutticolaf.it

Publicatiedatum: