Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hagel verwoest veelbelovende Valencia-oogst. Verliezen op 4.000 ton geraamd

Late Navels en mandarijnen maken frustrerend Zuid-Afrika seizoen goed

Voor Joubert & Sons in Mpumalanga Lowveld is het citrusseizoen zo'n twee tot vier weken eerder begonnen dan normaal, met uitzondering van het Nadorcott-seizoen, vertelt Lionel Eva, algemeen directeur. Het seizoen zal naar verwachting ook een maand eerder eindigen met name omdat de Valencia-oogst van het bedrijf vlak voor kerst door hagel werd verwoest. 

Eind december en begin januari verwoestten hagelstormen die gepaard gingen met tornado's vele hectare met netten bedekte boomgaarden, waardoor de Valencia-oogst grote schade opliep. "Onze oogst Turkse Valencia's kan voor 85% tot 90% als verloren worden beschouwd. We hadden juist goede vooruitzichten en rekenden op een oogst van zo'n 4.000 ton. Nu verwachten we een verhandelbaar percentage van 10% te behalen, waarmee we de kosten voor het pakstation amper kunnen dekken. Gelukkig kunnen we wel sinaasappelen aan verwerkers leveren en dat zal nog wel wat opleveren maar dit komt niet in de buurt van waar we op hadden gehoopt."

"Over het geheel genomen, zitten we 30% onder de raming voor dit seizoen. Het is zo nu en dan een frustrerend en teleurstellend seizoen geweest."

Late Navelras Witkrans beantwoordt aan eisen Verre Oosten
De late Navels worden onder hagelnetten geteeld en Lionel heeft hoge verwachtingen van het late ras Witkrans  (foto rechts), een  Zuid-Afrikaanse mutatie van Palmer.

"We hopen tussen de 120.000 en 130.000 dozen te verpakken. De vraag naar Witkrans-Navels vanuit Maleisië en China is sterk omdat het ras een dunne schil, stevig vruchtvlees en hoge Brix heeft. De sinaasappel kan lang aan de boom blijven hangen en dat biedt de mogelijkheid om het seizoen te verlengen."

Lionel vertelt dat de pluk van het ras Witkrans vorig jaar pas eind juli begon maar dit jaar volgende week al van start zal gaan, halverwege juni dus. 

"Het is een ras dat in heel het land aan populariteit wint. We hebben voorgaande seizoenen gemerkt dat het €1,35/kg meer opbrengt dan andere Navelrassen."

Hij is minder onder de indruk van een aantal andere rassen en dat geldt met name voor het late ras Glen Ora. "We slagen er niet in de fruitzetting goed te krijgen. We hebben alles al geprobeerd. We geven het ras dit jaar nog een laatste kans want tot nu toe heeft niets geholpen. We telen dit ras onder netten en we denken dat we deze investering beter kunnen benutten."

Vroege Navels maken plaats voor late mandarijnen
Het einde van het seizoen van de vroege Navels komt in zicht. Deze rassen worden ook onder netten geteeld maar liepen eveneens schade op door wind en hagel. De helft van de vroege Navelboomgaarden van Joubert & Sons, zo'n 50 hectare, werden getroffen. 

"We concurreren in deze periode met Egyptische en Spaanse Valencia's en we moeten ons fruit ook nog rijpen, wat de houdbaarheid verkort. We kunnen het ons niet veroorloven om door te gaan met vroege Navels. Daarbij komt dat mandarijnen erg goed gedijen in onze regio. We zijn misschien te lang doorgegaan met vroege Navelrassen, hopend op een wonder." 

In oktober komen de Orri en Nadorcott bomen met daartussen Bahianinha. De nieuwe mandarijnenboomgaarden zullen vervolgens na ongeveer 36 maanden productief worden. 

In Lowveld worden vroege Navelrassen vervangen door late mandarijnen. Joubert & Sons telen nu al late mandarijnenrassen op een areaal van 250 hectare. Ze profiteren van het feit dat ze vroeger kunnen plukken dan Ohrigstad, Burgersfort en Letsitele. De regio krijgt wat meer koude uren en is ook wat vochtiger. Lionel vertelt dat de eerste Nadorcott-mandarijnen over twee weken geplukt worden. 

Jonge citroenboomgaarden 
Het citroenenseizoen loopt momenteel af. De categorie is betrekkelijk nieuw voor het bedrijf. De bomen zijn nog maar drie jaar oud. Aanvankelijk wilden ze de bomen van hun fruit ontdoen maar de goede fruitzetting deed hen van gedachten veranderen.

"We hadden een aardige oogst, met een opbrengst van ongeveer 15 ton per hectare. Van zulke jonge bomen kan men niet meer verwachten. Ook hadden we wat windschade maar de helft van de oogst werd als klasse II fruit naar fruitverwerkers in het Midden-Oosten gestuurd, waar de prijzen rond de €185 per ton lagen en dat is zeker niet slecht." 

"Fruit van jonge bomen is kleiner en vanwege deze kleine maten konden we niet profiteren van de Ramadan, wanneer er €1,35/kg meer betaald wordt. We hadden veel 168 maar de markt vroeg om 88 en 110. Volgend jaar, wanneer de bomen wat ouder zijn, zal dit heel anders zijn."

De hagelschade en omschakeling naar andere rassen waren een beetje veel om te verwerken dit seizoen, vandaar dat het bedrijf besloten heeft om haar activiteiten de komende 24 maanden te consolideren. 

Navels en Valencia's worden in het pakstation van Joubert & Sons verpakt, even buiten Nelspruit. De Nadercotts worden in het Naranja pakstation in Burgersfort verwerkt. 

Het bedrijf houdt zich uitsluitend bezig met de teelt omdat het ervan overtuigd is dat specialisatie tot de beste resultaten leidt. Het vermarkten van het fruit laat het dan ook over aan Corefruit en ANB Investments (eigenaar van het merk ClemenGold).

"Zij verrichten werk van wereldklasse," zegt hij. "Wij richten ons volledig op de teelt."

 

Voor meer informatie:

Lionel Eva
Joubert & Seuns
Tel: +27 82 907 3817 
Email: gm@joubertenseuns.co.za
https://joubertenseuns.co.za/citrus/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven