Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Indonesische cabya - De Javaanse lange peper

Chilipepers vormen een basisingrediënt in de Indonesische keuken. Toch is de chilipeper geen inheemse plant. De Javaanse lange peper (Piper retrofractum Vahl), wordt door de lokale bevolking cabya genoemd.

De chilipepers die we vandaag de dag kennen, maken onderdeel uit van de Capsicumfamilie, met als bekendste soorten cayennepeper (Capsicum frutescens) en de groene chilipeper (Capsicum annuum). Deze soorten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika en werden in de zestiende eeuw door Spaanse en Portugese zeevaarders in Indonesië geïntroduceerd.

Qua vorm doet de cabya denken aan de moderne chilipeper. Naarmate de peper rijpt, verkleurt hij van groen naar rood. De cabya heeft echter een unieke textuur. De gladde schil bevat namelijk kleine ribbels. 

Op Java wordt cabya nog steeds gebruikt maar vanwege de enorme populariteit van de overige capsicumsoorten is de consumptie sterk afgenomen en wordt de peper alleen nog maar gebruikt in de kruidengeneeskunde en voor het het maken van de medicinale Indonesische kruidendrank jamu. 

De peper is tegenwoordig vrij zeldzaam, schrijft thejakartapost.com. Cabya zou geschikt zijn voor het behandelen van bloedarmoede, hoofdpijn en tal van andere aandoeningen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven