Misstanden bij aspergeteler in Noord-Brabant

Werknemers die 55 cent betaald krijgen voor een kilo geoogste asperges, elke dag zo’n twaalf uur werken en slapen in caravans zonder stroom of kookgelegenheid. Tijdens een controle bij een aspergeteler in de Peel trof de Inspectie SZW veel misstanden aan. De ondernemer kan onder meer boetes verwachten voor het overtreden van regels voor het minimumloon en arbeidstijden.

Tijdens de inspectie waren 23 arbeidsmigranten aan het werk. De werknemers verklaarden zeven dagen per week te werken van 07.00 uur tot 18.00/19.00 uur. Gemiddeld steken zij zo’n 50 tot 70 kilo asperges per dag en per kilo ontvangen zij 55 cent. Deze manier van betalen (stukloon) is verboden. De werknemers hebben geen arbeidsovereenkomst of zorgverzekering. Ook houdt de werkgever geen arbeidstijdenregistratie terwijl dit wel verplicht is.

De 23 werknemers zijn gehuisvest in caravans, die niet zijn aangesloten op elektriciteit. Er zijn op het terrein slechts twee douches en er is beperkte gelegenheid om te koken. Apparatuur zoals een koelkast ontbreekt. Een van de medewerkers heeft medische klachten, maar daarvoor geen hulp gekregen. Deze werknemer is ondanks de klachten toch door blijven werken.

Het bezoek aan de aspergeteler is samen met de politie, ambtenaren van de gemeente en de Inspectie SZW uitgevoerd.

Bron: Inspectie SZW


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven