Tsjechië: groenten opvallend duurder

Eten in de Tsjechische Republiek wordt steeds duurder. De prijzen voor groenten zijn bijzonder hoog, blijkens de statistieken die afgelopen woensdag gepubliceerd werden. Uien zijn momenteel drie keer duurder dan rond dezelfde tijd vorig jaar. De prijzen van andere groenten stijgen eveneens. Aardappelen zijn twee keer zo duur dan mei vorig jaar. De droogte van het afgelopen jaar is hier de voornaamste oorzaak van. 

Landbouwanalist Petr Havel lichtte de concrete oorzaken toe voor Radio Praha: "Er zijn onmiddellijke verbanden binnen de productieketen, zoals de postharvest verwerking, bewaring, verpakking en het schillen van aardappelen. Iedere volgende stap zal een beetje meer kosten dan de vorige. Daarmee nemen de kosten steeds verder toe."

Aantal aardappeltelers neemt af
Het gevolg van de veranderingen is dat het aantal telers dat aardappelen poot in de Tsjechische republiek en daarmee het beplante areaal steeds verder afnemen. Uiteindelijk zijn er momenteel maar een paar groenten die prijsdalingen laten zien. "In mei zagen we laatste prijsdaling ten opzichte van de voorgaande maand ten aanzien van bijna alle soorten groenten. Enkel broccoli was 24 cent goedkoper geworden en tomaten 18 cent," Aldus Tomáš Chrámecký van de Tsjechische Statistiekenkamer. 

Volgens de voorzitter van de telersvereniging van groentetelers in Bohemen en Moravië, Petr Hanka, is de Tsjechische Republiek in staat om een derde van de binnenlandse vraag met binnenlandse productie te kunnen voorzien. Tegenover Irozshlas.cz stelde hij: "We voorzien in de behoeften van de meeste Tsjechische consumenten tijdens de zomermaanden. Maar buiten dat seizoen zijn we volledig afhankelijk van import. De grote sommen geld die eraan te pas komen voor consumenten om groenten te komen, maken dat er veel geld over de grenzen verdwijnt," aldus Hanka.

Inflatie blijft toenemen 

Volgens de telersvereniging zou het helpen wanneer er meer bewaarfaciliteiten beschikbaar waren, zodat telers hun groenten jaarrond zouden kunnen bewaren. Voor akkerbouwers en groentetelers is het bovendien goedkoper om granen en zaden te verbouwen in plaats van aardappelen te telen. 

De groenteprijzen drijven ook de inflatie verder op, die in mei 2,9% bereikte. Bron: Radio Praha 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven