Onderzoek Universiteit van Florida

Sinaasappelschillen kunnen aderverkalking mogelijk tegengaan

Yu Wang, van het Institute of Food and Agricultural Sciences van de Universiteit van Florida, heeft een beurs van €450.000 van de USDA ontvangen om onderzoek te doen naar extracten uit sinaasappelschillen die het vermogen van de darmen verbeteren om het dichtslibben van aderen tegen te gaan.

Uit recent onderzoek is gebleken dat darmbacteriën bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Wanneer deze bacteriën bepaalde voedingstoffen krijgen, ontwikkelen zij trimethylamine N-oxide (TMAO) als bijproduct. Het gehalte aan TMAO's is dan ook een indicatie van het ontstaan van hart- en vaatziekten, zo stellen onderzoekers van de Cleveland Clinic. 

Wang en haar team zullen onderzoeken op welke manier sinaasappelschillen de darmflora verbeteren en zo ook de algehele gezondheid.

Jaarlijks produceren Amerikanen zo'n 5 mln ton sinaasappelschillen, zegt Wang. De schillen belanden nu veelal in de afvalbak maar de FDA beschouwt natuurlijke sinaasappelschillen als geschikt voor menselijke consumptie en daarom is Wang vastbesloten iets nuttigs met deze schillen te doen.

"Dit onderzoek zal cruciaal zijn voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid van miljoenen mensen over de hele wereld," vervolgt Wang. "Naast het effect op de volksgezondheid is ons onderzoek ook in economisch opzicht interessant en zal het hogere opbrengsten voor de tuinbouw- en voedselsector genereren."

"Zodra darmbacteriën omgezet worden in de stoffen choline en carnitine ontstaat er tri-ethylamine (TEA) dat door enzymen omgezet wordt in TMAO," legt Wang uit.

De schil van sinaasappelen bevat echter bestanddelen die de TEA-enzymen verstoren en onderzoekers denken dat hiermee het dichtslibben van aderen kan worden voorkomen. Om dit te testen, werden er dierproeven uitgevoerd. Uit de eerste bevindingen blijkt dat sinaasappelschillen de samenstelling van de darmflora van de proefdieren veranderden. 

"Binnen drie jaar verwachten we meer inzicht te hebben in de werking van sinaasappelschillen op de vorming van TMAO en het voorkomen van aderverkalking," zegt Wang. "We hopen met ons onderzoek een positieve bijdrage aan de cardiovasculaire gezondheid van mensen te kunnen leveren door het verbeteren van de darmflora."

Voor meer informatie:
University of Florida
Tel: +1 352-392-2411


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven