Luc Berden "Schaarste door droogte 2018"

Krapte op knolselderijmarkt

"De knolselderij is schaars", zegt Luc Berden van Tuinbouwbedrijf Berden BV in Venlo. Berden is gespecialiseerd in knolselderij en levert jaarrond knolselderij van eigen teelt. Berden BV teelt knolselderij in Nederland, Duitsland en Spanje. “2018 was een moeilijk seizoen. Door de droogte zijn de opbrengsten overal tegengevallen, er is in heel Europa aanzienlijk minder aanbod dan normaal gesproken, goede knollen zijn schaars.”


Links: de knollen in de bewaring; rechts Luc in Spanje

Ook de bewaarbaarheid van de knollen ondervindt een nadelig effect van de hitte in 2018. “Een gewas dat rustig doorgroeit, bewaart zich beter dan een gewas dat door hitte stilstaat of door beregening impulsen krijgt”.

Toenemende vraag en stijgende prijzen
De knolselderijprijzen zijn goed, maar het is volgens Berden niet allemaal goud wat er blinkt. “In de afgelopen maanden lagen de prijzen weliswaar hoger dan normaal, maar het verschil was te klein om de lagere opbrengsten en beregeningskosten te dekken. Daarbij haken low budget klanten af als de prijzen te hoog zijn. Vaak is het voor iedereen beter als de prijzen gemiddeld zijn en de handel rustig doorhobbelt. Uiteindelijk gaat het erom wat er onder de streep overblijft.”

De vraag naar knolselderij neemt de afgelopen weken wel flink toe en de prijzen stijgen tot een bovengemiddeld niveau. “Knollen van goede kwaliteit uit de bewaring brengen een mooie prijs op, naar mindere kwaliteit is vooralsnog wat minder vraag. Voor iedere goede knol is er ook wel een slechte.” De nieuwe oogst laat gemiddeld nog wel een tijdje op zich wachten, het is pas net juni. Berden heeft nog een beperkte voorraad bewaarknollen. “De kwaliteit van deze laatste partij is top, maar de knollen zijn een maatje dunner dan normaal.”


Berden verwacht nog tot eind juni te kunnen leveren van de oude oogst en dan is de voorraad op. “Daarmee zijn we dan ruim 1 maand eerder leeg dan normaal gesproken. Ik begrijp dat dit overal wel het geval is.”


Spaanse teelt

Teelt Spanje
Omdat het tekort reeds in november duidelijk was, heeft Berden dit jaar ook weer in Spanje knolselderij aangeplant. “We hebben dat jarenlang gedaan, maar de kostprijs was eigenlijk te hoog. Vanwege het dure transport kan deze teelt niet concurreren met de Hollandse bewaarknollen, ook als is het vers product. Dit jaar is een uitzondering.”

Eerste oogst Nederland
Is vroeger telen in Nederland dan geen optie? “Nee”, zegt Berden, “want we zoeken de grens al behoorlijk op. In maart is het vaak nog te koud en nat, de risico’s zijn te groot, je kunt een teelt compleet verliezen.” Niettemin ligt de vroege teelt van Berden in Nederland momenteel ver vóór op schema.“We kunnen volgende week in principe al beginnen aan de nieuwe Hollandse oogst, de knollen zijn al netjes op maat. Weliswaar mondjesmaat, maar het is wel een primeur voor de vaste klanten die dit wensen.”


Drie seizoenen knolselderij
Feitelijk levert Berden komende weken dus knolselderij van drie verschillende seizoenen. Knollen zonder loof uit de bewaring, nieuwe knollen (met of) zonder loof vers geoogst in Spanje en nieuwe knollen met loof van Nederlandse bodem. “Dit is eigenlijk wel een unicum, zo is er voor iedereen wat wils!” lacht Berden. “De bewaarknollen zijn het dikste, de Spaanse knollen zijn kraakvers en de verse nieuwe Hollandse oogst is er vooralsnog uitsluitend met blad.”

Beschikbaarheid
Berden verwacht dat de beschikbaarheid voorlopig beperkt zal blijven en amper kan voldoen aan de vraag. “We kunnen groei nu eenmaal niet forceren, we zijn afhankelijk van de natuur. Daarbij is het structurele tekort vanwege het voorgaande seizoen niet zomaar te verhelpen met enkele perceeltjes vroege teelt, dat heeft ongetwijfeld nog een nasleep in het vroege seizoen.” Berden is dus gunstig gestemd over het nieuwe seizoen, maar wil niet op de feiten vooruitlopen. “Ook al is de markt gunstig, de teelt blijft duur en risicovol. Je kunt je daar vooraf rijk aan rekenen, maar het is beter om het vel van de beer niet te verkopen voordat hij geschoten is.”

Weersomstandigheden
“Het vorige seizoen heeft ons namelijk met de neus op de feiten gedrukt. De droogte heeft zijn sporen achtergelaten op het veld en in de markt.” Het noodweer en de onweersbuien van de afgelopen weken vindt Berden zorgelijk. “Dit is een toenemende tendens. Een hagelbui, hevige regen, maar ook toenemende wildschade of onbehandelbare insectenschade zoals spint kan behoorlijk roet in het eten gooien en een teelt compleet vernielen. Mijn opa zag vroeger aan de lucht of het ging regenen, wij kijken tegenwoordig op Buienradar, maar de gevolgen zijn hetzelfde.”

Klantgericht
Hoe dan ook, Berden blijft altijd in contact met de klant. De verkoop van de knolselderij geschiedt via ZON Fruit & Vegetables, ook dagelijks via de klok. “We werken vooral met vaste klanten die het product kennen. Ze begrijpen ook als de knollen iets kleiner zijn en betalen een eerlijke prijs. Wij doen voor hun de moeite om vanuit onze Spaanse teelt het tekort te overbruggen en leveren hun weer de allereerste nieuwe knollen van het seizoen. Zo zorgen we samen dat het mooiste product op het beste moment op de juiste plek staat!”

Voor meer informatie:
Luc Berden
Tuinbouwbedrijf Berden B.V.
Heymansstraat 81
5927 NP  Venlo
info@lucberden.nl
www.lucberden.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven