Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Koningin Mathilde bezoekt Lummense kiwibes- en aardbeienteler

Tholen - Donderdag bezocht de Belgische koningin Mathilde een aardbeien- en kiwibesteler in Lummen en een gemengd landbouwbedrijf in Heers. Tijdens de bezoeken stond de rol van de vrouw binnen de AGF- en landbouwsector centraal. Bij beide bedrijven is de bedrijfsleider een vrouw.

 
Een groep vrolijke schoolkinderen ontvangen de koningin op het teeltbedrijf

In Lummen werd de koningin ontvangen door een groep enthousiaste kinderen en de tuinders Inge Zeeuws, Gert Reijnders en hun drie kinderen. De familie startte in 1995 een tomatenteeltbedrijf, maar omdat Inge een nieuwe uitdaging zocht, begon ze in 2009 met het telen van kiwibessen. Een aantal jaar geleden moest het bedrijf noodgedwongen overstappen naar aardbeienteelt, omdat het telen van tomaten niet meer rendabel was. Tijdens de rondleiding vertelt Inge hoe het telen van aardbeien in zijn werk gaat en krijgt de koningin een lesje aardbeien plukken. Helaas is het kasaardbeienseizoen op zijn einde en hingen enkel de laatste aardbeien nog aan de planten. 


Gert Reijnders, Koningin Mathilde, Inge Zeeuws en op de achtergrond hun dochters


Koningin Mathilde leert hoe ze aardbeien moet plukken

Door te reageren op een oproep van Boerenbond die kiwibestelers zocht, is Inge in 2009 begonnen met de kiwibesteelt. "Snoeien is het meest tijdrovende werk aan de teelt van kiwibessen. Om de maten zo gelijkmatig mogelijk te maken, koopt de teler in het buitenland extra stuifmeel aan. We hebben zowel bijen als hommels die het stuifmeel verspreiden", vertelt Inge aan koningin Mathilde. "De planten zijn erg gevoelig voor vorst. Een aantal weken geleden hebben we lentenachtvorst gehad en dat heeft wel wat slapeloze nachten bij ons veroorzaakt."


Inge en koningin Mathilde wandelen naar de kiwibesplantage

De kiwibessen worden in augustus tot geoogst


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven