Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Opeenvolgende verliezen

Spanje: 10% van citrustelers in Gandia staakt werkzaamheden

Volgens gegevens van de Valenciaanse Associatie van Telers (AVA) is 10% van de citrustelers in de Spaanse regio La Safor (Gandia) gestopt met zijn werkzaamheden vanwege de geleden verliezen in de afgelopen seizoenen.

De vertegenwoordiger van AVA in La Safor, Vicent Faro, betreurt de schade die lokale telers hebben geleden als gevolg van de import van fruit vanaf andere continenten. Vooral de import van citrus uit Zuid- Afrika, Egypte en Turkije "schaadt de Valenciaanse sector, en met name de telers in regio's als La Safor, waar de citrusteelt een van de steunpilaren van de economie was".

Vanwege deze massale import van fruit van buiten de EU, kopen handelaren geen Valenciaanse citrus meer in. "Niemand heeft interesse in ons fruit, omdat het andere goedkoper is". Deze daling in de afzet heeft ervoor gezorgd dat het niet meer rendabel is om citrus te blijven telen in La Safor klagen de telers.

"We zijn op een punt aangekomen waarop meer dan 50% van de landbouwpercelen voor sinaasappel verlaten zijn vanwege het gebrek aan winstgevendheid", aldus Faro. Hij stelt eveneens dat de Europese Unie "niet waakt over de Valenciaanse belangen".

Vanwege dit alles roept de AVA-vertegenwoordiger op tot een herziening van de overeenkomsten met Europese landen, aangezien deze "een einde maken aan de Valenciaanse landbouw". Verder geeft hij aan dat Europa steeds soepeler wordt ten opzichte van Marokko: "Ieder jaar staan ze het land toe om een grotere hoeveelheid sinaasappelen te exporteren".

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven