BLE marktrapport KW 23/19:

'Opmerkelijke toename Duitse aardbeien'

De leveringen van Duitse aardbeien zijn aanzienlijk toegenomen in vergelijking met week 22. Een vergelijking van de aantallen duidt op een verdubbeling in de tijd van week. De kleine hoeveelheden Hollandse, Griekse en Italiaanse aardbeien waren in vergelijking nauwelijks relevant. De kwaliteit van het binnenlandse fruit was echter niet zo overtuigend. Over de kleur, conditie en het formaat van de aardbeien werd regelmatig geklaagd. De vraag kon niet altijd pas houden met het aanbod en daarom daalden de prijzen hier en daar.

Richting het pinksterweekend werd de markt wat gunnender en waren kopers wat minder voorzichtig. Daarom begonnen de prijzen weer te stijgen, in sommige gevallen zelfs met 70% van donderdag op vrijdag. De verkopen namen daardoor over het algemeen toe - maar niet zonder uitzonderingen. Het seizoen voor Nederlandse en Belgische aardbeien uit de kas liep in München op haar eind. De Italiaanse aardbeien verdwenen uit de assortimenten in Berlijn. 

Appelen

Het overzeese aanbod nam toe. De overslag van fruit uit het zuidelijk halfrond remde wat af, als gevolg van hoge vraag. Daarmee was de vraag naar appelen over het algemeen best goed te noemen.

Peren
De handel was rustig op dit vlak. Aan de vraag kon moeiteloos worden voldaan, ondanks dat de beschikbaarheid niet overdreven groot was.

Tafeldruiven

De aanvoer uit Italië nam merkbaar af, met de aankomsten van Black Magic en Victoria druiven van andere herkomsten. De verkopen daarvan waren echter niet al te consistent.

Kersen
Het assortiment bestond voornamelijk uit Spaanse en Turkse partijen. Deze waren over het algemeen van goede kwaliteit. Met name de Griekse Lapins waren van uitmuntende kwaliteit.

Citroenen
Er was enkel Spaanse Verna op de markt, omdat Zuid Afrika en Italië hun product uitverkocht hadden. De beschikbaarheid was echter in balans met de vraag.

Bananen
De bananenhandel ging voort zoals gewoonlijk en was nogal rustig. Het weer deed de vraag wat afremmen ten gunste van zomerfruit. De rijpers hebben daar echter op geanticipeerd, uit voorzorg.

Bloemkool
Er was bijna alleen binnenlands product beschikbaar op de markten. De vraag was niet sterk. Maar vanwege de beperkingen waren distributeurs in de gelegenheid om te verkopen zonder grote kortingen te geven. 

Sla
IJsbergsla was voornamelijk afkomstig uit het binnenland. De vraag was vrij sympathiek, zodat de verkopen geregeld erg snel verliepen. Terwijl dit samenviel met lage prijzen, deden ook de winkels hun best veel en snel te verkopen. 

Komkommers
De aanwezigheid van reguliere komkommers nam toe qua intensiteit, aangezien zowel Duitsland, als Nederland en België met grotere aantallen op de markt kwamen. Eveneens Spanje leverde meer dan ervoor. 

Tomaten
Het aanbod van de reeds dominante Belgen en Hollanders nam verder toe. De vraag was te zwak voor de grote aanvoer en daarom daalden de prijzen. 

Paprika
Nederland was leidend in de categorie en veel sterker dan Turkije en België. Het aanbod nam toe, de verkoop was vriendelijk en aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan.

Asperges
Aan het begin van de week was de belangstelling van de klanten wat tam. Aan de vraag kon met gemak voldaan worden met binnenlands product. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven