Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

China compenseert import Zuid-Afrikaanse Navels met slechte Europese markt

Een citrusexporteur uit de Oostkaap exporteert meer Navels naar China dan ooit tevoren. De goede markt in China is een welkome afwisseling op de Europese, waar de situatie minder gunstig is.

"De kwaliteit van ons product stelt ons in staat meer sinaasappelen naar China te verladen, een markt die veel kansen biedt voor Zuid-Afrikaans fruit, zij het met de beperking dat het fruit een koude behandeling moet ondergaan," vertelt Snyman Kritzinger, marketingmanager bij Grown4U in Kirkwood. 

"De vraag naar fruit is in China sterker dan normaal voor deze tijd van het jaar. Spanje en Egypte hebben hun export naar deze markt vrijwel beëindigd. Australisch fruit is te duur (50% tot 60% duurder dan Zuid-Afrikaans fruit vanwege de hogere arbeidskosten). Vanwege de handelsperikelen tussen de VS en China nemen Chinese importeurs geen Amerikaans citrus af."

Vroege Navels stevig genoeg voor China
Van oudsher stuurde het bedrijf haar late Navels naar China omdat deze doorgaans steviger zijn en een betere kleuring hebben dan de vroege exemplaren.

"In tegenstelling tot in de Noord- en de Westkaap is ons vroege fruit dit jaar bijzonder stevig en ook de interne kwaliteit is zeer goed. De kleuring van het fruit is nog niet 100% maar dit zal de Chinese markt ons wel vergeven gezien de huidige tekorten. Het voornaamste is dat ons fruit stevig en van goede kwaliteit is."

(Rechts: Klasse 1 Navels bestemd voor Maleisië)

Hij blijft echter nog wel een beetje voorzichtig. Het verhandelbare volume is dit jaar matig als gevolg van windschade en wolluis. Het klasse II en III fruit van Grown4U  wordt geleverd aan sapautomatenprogramma's en niet aan de groothandel, een praktijk die Snyman zelf onverantwoord vindt. Hij zegt bovendien dat de bewaarcapaciteit beperkt is. 

"Helaas zijn er altijd mensen die klasse I, II en III fruit naar China exporteren. Momenteel neemt de markt deze sinaasappelen af omdat er tekorten zijn maar op de lange termijn kan het sturen van klasse III fruit de markt bederven."

"De prijzen op de Chinese markt zijn zeer goed maar we weten allemaal wat er vorig jaar met Midknights en grapefruit gebeurd is. Dit was een trieste situatie. Ik denk echter niet dat de aantallen Navels van goede kwaliteit de markt nu zullen verpesten." 

"Het is geen gemakkelijk jaar voor Navels," zegt hij. Hij vertelt dat het Navelseizoen in de Oostkaap het beste in het land is, zeker in vergelijking tot dat in de regio's Noord- en Westkaap. 

Europese markt slecht voor sinaasappelen
“In Europa is de situatie niet best. We verladen momenteel veel meer fruit naar het Verenigd Koninkrijk dan naar Europa, zo'n 15 tot 20 containers citroenen, Nova's en sinaasappelen per week, en zodra de late mandarijnen weer beschikbaar zijn, zal dit nog meer worden."

"Dit is niet eerder voorgekomen en als het zo doorgaat dan zullen we dit seizoen voor het eerst meer fruit naar het Verenigd Koninkrijk exporteren dan naar Europa. Normaal gesproken sturen we zo'n 20% naar het Verenigd Koninkrijk en 30% naar de EU. Uiteraard moet het Valencia-seizoen nog beginnen en we exporteren dan met gemak 50 containers per week. Alles kan dus nog veranderen." 

Het bedrijf heeft Britse retailprogramma's die hun zaken in dit deel van de wereld hebben gevestigd en dit geeft hen wat lucht tijdens een seizoen als het huidige. 

"Europa is zeer ongunstig voor Navels. Om je een idee te geven: "Marokko is onlangs begonnen aan de pluk van de late Navels (Barnfield, een zeer mooi ras), terwijl wij ook aan onze oogst begonnen zijn. Fruit uit Spanje zal waarschijnlijk nog tot week 30 beschikbaar zijn."

"In Noord-Europa is de vraag licht gestegen maar de interesse blijft sterk achter ten opzichte van andere jaren."

Dit kan ook kansen bieden, zo meent Snyman, maar dan moeten Navel-exporteurs nu wel geduld uitoefenen en wachten tot de markt leger wordt en er tekorten ontstaan. 

Late mandarijnen zien er goed uit
Grown4U kijkt uit naar de start van het seizoen van late mandarijnen dat deze week in Valley Gold aanvangt.

In week 27 begint de oogst van Nadorcott en Tango. "Tango wordt eerder geplukt dan Nadorcott. Tango's lopen een dag of tien voor en nu de boomgaarden bedekt zijn met netten, zijn ze zelfs nog vroeger."

"De maten van de Tango's zien er veel beter uit dan vorig jaar."

Problemen in de haven
Snyman vertelt dat het bedrijf problemen heeft ondervonden als gevolg van de wind, die de activiteiten in de haven heeft stilgelegd, evenals de vertragingen in Port Elizabeth, die deels veroorzaakt worden door de problemen in de haven van Durban. Hierdoor heeft het bedrijf verzenddata niet gehaald en zo ook leveringsdata aan programma's.

 

Voor meer informatie:

Snyman Kritzinger
Grown4U
Tel: +27(42) 230 0760
Email: info@grown4u.co.za
https://www.grown4u.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven