Acute encefalitis

Minstens 31 Indiase kinderen overlijden aan hersenziekte na eten lychees

In het noorden van India zijn de afgelopen 10 dagen minstens 31 kinderen overleden aan een hersenaandoening die in verband gebracht wordt met een toxische stof in lychees. 

De sterfgevallen werden gemeld door twee ziekenhuizen in het district Muzaffarpur, een regio die bekend staat om haar vele lycheeboomgaarden. 

Alle slachtoffers vertoonden symptomen van het acuut encefalitis-syndroom (AES), een dodelijke infectieziekte die overgebracht wordt door muggen en gepaard gaat met hoge koorts en hersenontsteking. 

Al meer dan twintig jaar lang zijn er regelmatig uitbraken van de ziekte in Muzaffarpur. In de zomer van  2014 bezweken maar liefst 150 mensen aan de ziekte.

Lychees zouden de dodelijke infectie hypoglycemische encefalopathie veroorzaken bij kinderen, met name wanneer deze ondervoed zijn. Dit komt door een chemische stof die in lychees wordt aangetroffen en die de hersenfunctie aantast wanneer de bloedsuikerspiegel laag is, bijvoorbeeld als gevolg van ondervoeding. 

Tot dusver heeft de lokale overheid slechts 11 sterfgevallen toegeschreven aan AES. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een team specialisten ingeschakeld om de ziekte te bestrijden. De vrees bestaat namelijk dat het aantal AES-gevallen de komende maanden verder op zal lopen omdat er veel ondervoede kinderen in de buurt van lycheeboomgaarden wonen. 

Ashok Kumar Sing, van het ministerie: "Het ministerie heeft mensen  het advies gegeven om goed op hun kinderen te letten als de temperaturen overdag tot boven de 40oC stijgen." Hij voegde eraan toe dat de meeste kinderen die overleden zijn een lage bloedsuikerspiegel hadden. 

 

Bron: telegraph.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven