Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Akkoord nieuwe CAO detailhandel bereikt

De huidige CAO liep op 1 april 2012 af. Deze werkt nog een jaar door en komt dan, wanneer er geen nieuw akkoord wordt gesloten, te vervallen. Het was dus hoog tijd voor een nieuwe! De tijd om tot een nieuwe CAO te komen, begon dan ook te dringen, omdat er rekening gehouden moet worden met de toetsing van het Ministerie voordat de CAO ook daadwerkelijk wordt goedgekeurd voor de gehele branche.

Voorstellen bonden

Er zijn pittige onderhandelingen gevoerd om uiteindelijk te komen tot een onderhandelingsresultaat. Het vertrekpunt vanuit de vakbonden (FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond) was niet mals. Voor een tweejarige CAO werd een loonaanpassing gevraagd van (ongeveer) twee maal tweeënhalf procent. Daarnaast lag het verzoek er voor twee maal een eenmalige uitkering van €300,-. Daarbovenop kwam het verzoek om de inloopschaal te schrappen, de jeugdlonen aan te passen (extra ervaringsschalen toe te voegen) en de vakantiewetgeving bij te stellen.

Laatste loonsverhoging

De laatste verhoging voor de detailhandel dateert van oktober 2011. We hebben dus ruim een jaar geen loonaanpassing door hoeven voeren. Kijkend wat er om ons heen gebeurt, moet AGF Detailhandel Nederland constateren dat het afgelopen jaar (2012) de volgende CBS-cijfers van toepassing zijn:
• Gemiddelde loonstijging 1,7%
• Gemiddelde loonkostenstijging 2,4%
• Inflatie van 2,9%
Het standpunt van de kant van de bonden is in veel gevallen de inflatie te compenseren met de loonaanpassing. Hier zat dan ook een behoorlijk verschil tussen ‘vraag en aanbod’.

Resultaten

Om niet de gehele procedure te omschrijven, vindt u hieronder de uiteindelijke resultaten. Het is belangrijk te vermelden dat AGF Detailhandel Nederland voorafgaand aan de gesprekken en de uiteindelijke besluitvorming uitgebreid contact en overleg heeft gehad met de achterban (Bestuur en Ledenraad). Vanuit de Ledenraad dient een mandaat te worden gegeven, alvorens AGF Detailhandel Nederland de onderhandelingen kan afsluiten en goedkeuring kan geven. Het moge duidelijk zijn dat de uiteindelijke uitkomsten binnen het mandaat van de Ledenraad vallen.
De volgende zaken zijn afgesproken:
• Er is een tweejarige CAO afgesloten: van 1 april 2012 tot 1 april 2014;
• De loonaanpassingen zijn als volgt bepaald:
o 1,2% per 1 december 2012
o 1,2% per 1 april 2013
o 0,45% per 1 januari 2014
AGF Detailhandel Nederland: "Met bovenstaande loonaanpassing zijn we binnen het mandaat gebleven en zitten we onder de afspraken die in vergelijkbare branches zijn gemaakt. We hebben kunnen tegenhouden dat er een loonaanpassing met terugwerkende kracht moet worden doorgevoerd. Daarnaast zijn de eenmalige uitkeringen van de baan"

• Met betrekking tot de jeugdlonen wordt er invulling gegeven aan de functiegroepen C & D voor medewerkers jonger dan 19 jaar;
• De aanloopschaal wordt in duur ingekort. Nu kan iemand maximaal 6 maanden in de aanloopschaal verblijven. Dit wordt teruggebracht naar 3 maanden;
• Met betrekking tot arbeidsparticipatie zal een artikel worden opgenomen in de CAO dat we ons daar sterk voor gaan maken (aanmoediging, dus geen verplichting);
• Voor de vakantiewetgeving is afgesproken dat vakantiedagen een jaar na het verstrijken van het jaar nog opgenomen kunnen worden, daar waar de wetgeving een half jaar staat aangegeven;
• De maaltijdvergoeding wordt aangepast naar € 7,00;
• We gaan de werkkostenregeling opnemen in de CAO. Deze regeling biedt fiscale mogelijkheden/voordelen voor de medewerker. U kunt hier invulling aan geven naar uw medewerkers door het bespreekbaar te maken binnen uw bedrijf. Dit betreft geen kostenverhoging, alleen een administratieve handeling. Deze regeling kan gezien worden als een secundaire arbeidsvoorwaarde.

Tot slot

Branceorganisatie ADN gaat de CAO tekstueel nog even laten controleren, ook gelet op nieuwe wetgeving die aangepast dient te worden in de CAO. Vervolgens zal het AVV traject worden ingezet om begin volgend jaar een definitieve goedkeuring op de nieuwe CAO te ontvangen vanuit het Ministerie. Ze zullen bespreken of het wenselijk is om nieuwe boekjes te drukken of dat de CAO alleen digitaal aan gaan bieden. 

Publicatiedatum: