Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Perlim-Meylim :

"Achthonderd hectare boomgaard zonder onkruidverdelger, is de toekomst""

L'Alliance Perlim-Meylim is een samenwerking tussen twee bedrijven die de typische appel uit de Limousine-streek 'La pomme du Limousin' teelt en verhandelt. Deze appel is de enige in Frankrijk die het keurmerk 'Appelation d'Origine Protégée (AOP) draagt. Bovenop werd Perlim-Meylim recent gecertificeerd met het vrij nieuwe keurmerk HVE niveau 3 (Haute Valeur environnementale des Exploitations agricoles) (meer info vind je hier). Samen besloten ze om nog meer stappen te zetten die bijdragen aan de biodiversiteit door het mechanisch wieden toe te passen in alle boomgaarden.

"Meylim is de voorloper in mechanisch wieden binnen onze samenwerking. Vorig jaar werd 50% van de gewassen - 180 hectare - verbouwd zonder gebruik van herbicide, glyfosaten of andere actieve onkruidverdelgers. Dit jaar hebben we besloten het niet gebruiken van herbiciden of het 'zero-herbicidebeleid', uit te breiden naar alle boomgaarden van Perlim-Meylim, goed voor 800 hectare ", verklaart Jessica Roussel, kwaliteitsmanager van Perlim.

Meerdere tonnen aan onkruidverdelger bespaard

Alhoewel het nog te vroeg is om de balans op te maken van de impact op het rendement en de biodiversiteit, leidt het 'zero-herbicidebeleid' dat het bedrijf sinds dit jaar toepast op al hun landbouwgronden in ieder geval reeds tot het besparen van meerdere tonnen onkruidverdelgers.

"Het experiment dat vorig liep in de boomgaarden van Meylim leerde ons dat waar oorspronkelijk twee chemische wiedbeurten nodig waren, er nu vier mechanische moesten gebeuren. We mogen niet vergeten dat deze schattingen per jaar kunnen variëren. Gecompliceerde en natte seizoenen zoals die van vorig jaar, zullen misschien vijf beurten nodig hebben", legt Lionel Lassoureuille, technisch directeur van Perlim-Meylim uit.

  

 Bereidheid om informatie en goede praktijken te delen

Het bedrijf organiseert regelmatig in samenwerking met de Kamer van Landbouw technische demonstratiedagen in de boomgaarden. Constructeurs van landbouwwerktuigen presenteren er hun gereedschappen die ingezet kunnen worden voor mechanisch wieden. "Er is een echte uitwisseling met de telers uit de omgeving, zo worden bijvoorbeeld oplossingen gedeeld die er zijn voor problemen met één of ander gereedschap", legt Lionel nader uit.

Voor Jessica komt het verbod op chemisch onkruid wieden voort uit een echte overtuiging: "Dit engagement kadert helemaal in de continuïteit van ons HVE niveau 3-keurmerk. We wilden echt nog meer stappen zetten als antwoord op het nationaal actieplan dat gezonde voeding en duurzaamheid voor iedereen wil garanderen door het beschermen van de biodiversiteit. Het is een wezenlijk willen van onze kant uit om ons als pionier van de landbouw van morgen te positioneren.

Meer info :
Jessica Roussel
GIE Perlim
Les 4 Chemins, 19 130 Saint-Aulaire
Tél. : +33 (0)5 55 25 29 37
jessica@perlim.com

Lionel Lassoureuille
Tél. : +33 (0)5 55 25 29 45
lionel@perlim.com 

www.alliance-perlim-meylim.fr   
www.facebook.com/PerlimMeylimAlliance/    
Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven