Zuid-Afrikaanse avocado's: prijzen zijn niet geweldig maar acceptabel nu de oogst kleiner uitvalt

Het huidige avocadoseizoen verloopt totaal anders dan dat van vorig jaar, toen de enorme oogst de prijzen onder druk zette.

Tot dusver is de Europese markt veel leger. Er is een verschil van ongeveer 10.000 dozen van vier kilo uit alle herkomstgebieden in Europa tussen week 24 in 2018 en dezelfde week in 2019. 

De prijzen van Hass-avocado's zijn niet alleen gestegen, (volgens sommigen 'aanzienlijk' en volgens andere 'veelbelovend'), maar er is ook minder schade door zonnebrand, wind of trips. Op het gebied van de kwaliteit is het dan ook één van de beste seizoenen ooit, zegt Simon Tattersall, directeur van Afrupro in Tzaneen. De oogst is echter wel beduidend kleiner. In deze regio bedraagt de daling tussen de 35% en 40%, zegt hij. 

Het seizoen is voor 65% voorbij. De meeste avocado's worden naar Europa geëxporteerd (hij merkt op dat Duitsland een zeer goede markt is), gevolgd door het Midden-Oosten en voor het eerst ook naar Singapore. Hij noemt deze bestemming een aangename verrassing die de druk enigszins van de Europese markt haalt omdat zij veel kleine maten Hass afneemt. 

Hij merkt op dat de avocado's dit jaar eerder rijp zijn en dat zorgt voor extra druk op het oogsttempo. Simon verwacht dan ook dat het seizoen eerder zal eindigen, zo rond week 32. Dit kan het gevolg zijn van de vroege bloei (met name van de groenschillige rassen) vorig jaar. "Het bezorgt ons wel wat kopzorgen maar lang niet zo veel als de enorme oogst van vorig jaar."

In de regio Mooketsi, waar de vroege Hass-avocado's in de boomgaarden van ZZ2 worden geplukt, is de oogst voor 95% voltooid. Alleen het ras Lamb Hass moet nog worden geplukt. 

"De prijzen zijn redelijk maar met een kleine oogst zoals nu zou men ter compensatie superprijzen nodig hebben. De prijzen zijn echter niet geweldig maar gewoon goed. Ze zullen de oogstdaling echter niet goed kunnen maken," zegt Clive Garrett, marketingmanager van ZZ2. 

Ook in de regio Nelspruit vordert de oogst gestaag. De aantallen Hass zijn hier lager (met zeer kleine maten, laten sommige telers weten) en de Pinkertons staan al vol in bloei, wat de telers in de regio onder druk zet om het snoeien en sprayen voor de volgende oogst voltooid te hebben.

In KwaZulu-Natal is de oogst van groenschillige rassen net van start gegaan. De oogst van Hass-avocado's zal volgende maand beginnen. 

In de late boomgaarden in de Zuidkaap zal de oogst pas over zo'n 60 dagen aanvangen. 

Snoeien om de cyclus van beurtjaren af te zwakken
Snoeien is een belangrijk middel voor avocadotelers om het effect van beurtjaren te minimaliseren. Athol Currie, voormalig voorzitter van de South African Avocado Growers' Association merkt op dat Pinkerton-boomgaarden in KwaZulu-Natal vorig jaar 35 ton per hectare opleverden maar dit jaar slechts 6 ton per hectare als gevolg van beurtjaren. 

"We hebben al veel bereikt op het gebied van snoeitechnieken om de cyclus van beurtjaren af te zwakken omdat afnemers nu eenmaal vragen om continuïteit. Het zal niet lang meer duren voor we de code voor beurtjaren gekraakt hebben. Het toedienen van voedingsstoffen, irrigatie en snoeien moeten nauwkeurig worden uitgevoerd. Op ieder detail moet worden gelet wanneer men beurtjaren onder controle wil houden," legt Athol uit.

Hij vertelt dat het fenomeen wordt uitgelokt door omstandigheden, zoals het weer, een grote oogst of het te lang laten hangen van fruit in afwachting van betere prijzen. Zodra de bomen dit patroon eenmaal volgen, is het moeilijk dit te doorbreken.

Vorig jaar jaar lieten avocadotelers uit vroege teeltgebieden hun avocado's tot halverwege het seizoen aan de bomen hangen in de hoop betere prijzen te krijgen. Het effect op de prijzen was te verwaarlozen maar de bomen kwamen wel onder druk te staan. Er wordt nu in heel de sector gediscussieerd of deze methode wel de moeite waard is, met name in de vroege teeltgebieden.

Tot slot wacht de sector op toegang tot de Chinese, Japanse, Zuid-Koreaanse en Amerikaanse markt. Deze markten hebben duidelijk aangegeven uitsluitend belangstelling voor Hass-avocado's te hebben. De onderhandelingen lopen nog steeds ondanks dat de risicoanalyses afgerond zijn. 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven