Zespri neemt eind dit jaar besluit over verhandeling rode kiwi

Na een succesvolle proef zal Zespri voor het einde van dit jaar een besluit nemen over de verhandeling van rode kiwi's. Gedurende een pilot van vijf weken werden er dit jaar in Nieuw-Zeelandse supermarkten ongeveer 30.000 trays rode kiwi's verkocht. Het fruit werd ook naar Singapore geëxporteerd.  

Zespri-directeur Dan Mathieson zegt dat de respons op de proef buitengewoon goed is. "Het fruit heeft een opvallende kleur en zoete smaak en heeft het bijzonder goed gedaan in Singapore, waar het binnen een paar weken helemaal uitverkocht was."

Ook op de eigen markt was de afzet goed, wat deels te danken is aan het uiterlijk van het fruit. Mathieson: "Er zijn nog wel wat uitdagingen die overwonnen moeten worden met betrekking tot de bewaring. Bij kamertemperatuur heeft deze kiwi de neiging sneller te rijpen dan onze andere rassen. Momenteel verzamelen we alle gegevens en eind dit jaar beslissen we of we deze kiwi op de markt zullen brengen."

Ongeacht dit besluit zal de kiwi volgend jaar sowieso in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn omdat de proefpercelen naar verwachting een opbrengst op zullen leveren die vergelijkbaar is met die van die jaar. 

De rode kiwi heeft net als het ras SunGold een zoete smaak. Het ras dankt haar intens rode vruchtvlees aan het natuurlijke pigment anthocyaan. 

Zespri en Plant & Food Research begonnen in 2000 aan de ontwikkeling van een rood kiwiras, waarvan de eerste generatie werd uitgeroeid door de ziekte Psa. Hierna werd een Psa-tolerante generatie ontwikkeld. 

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven