Australische aardappelsector: röntgentechnologie is de moeite waard

In de staat Victoria zijn de eerste proeven met röntgentechnologie op een aardappelverpakkingsstation van start gegaan. Een partnerschap van 32 jaar tussen Red Gem (aardappeltelers) en supermarktketen Coles heeft geleid tot een investering die de Australische aardappelsector kan veranderen. 

In 2018 ontving Red Gem een lening van € 214 mln van Coles Nurture Fund om röntgentechnologie op hun aardappelpakstation toe te passen, een technologie waarvan verwacht wordt dat het de kwaliteit van het Crème Royale aardappelaanbod aan Coles verbetert. Het is milieuvriendelijk doordat de technologie op zonne-energie draait. De proef is de eerste in z'n soort in Australië en begon in januari 2019. 

Innovatie in de praktijk
Robert Cerchiaro van Red Gem zocht een technologie waarmee eisen rond de aardappelteelt en daarmee de kwaliteit voor consumenten verbeterd kon worden. Zijn zoektocht leidde naar de VS en Europa. In de VS vond hij de röntgentechnologie, die daar door veel voedingsfabrikanten gebruikt wordt om metaal te detecteren. 

"Met een beeld is te zien of de aardappel gaten, holtes of dichtheidsproblemen heeft. Toen ik het zag, dacht ik meteen aan onze gewassen aardappelen."

"Er lag veel druk op onze werknemers voor de inspectie van de aardappelen. Onder- en bovenmaatse aardappelen werden verwijderd, maar de aardappelen moesten ook nog op kwaliteit beoordeeld worden."

"Nu hoeft er niet meer op de maat gelet te worden, want dat gaat met deze technologie erg accuraat. Onze werknemers kijken naar de zichtbare defecten. Het maakt hun werk een stuk gemakkelijker en geeft ons rust omdat we de vereiste specificaties kunnen leveren."

Volgens potatoesnz.co.nz, zullen ook klanten van Coles Crème Royale aardappelen er in de toekomst baat bij hebben.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven