Areaal Turkse zwarte wortelen meer dan verdubbeld

Telers in de Zuid-Turkse stad Hatay zijn begonnen zwarte wortelen te telen. Dit jaar is het areaal verdubbeld en kwamen orders al voor de oogst binnen. 

In Hatay Kırıkhan telen boeren naast gele wortelen ook zwarte wortelen, die gebruikt worden in de voedingskleurstof-, de inmaak en de sapsector. Het areaal steeg dit jaar van 800 naar 1800 ha. 

Telers uit Amik zijn begonnen zwarte wortelen te oogsten. Ze verladen ze in zakken naar pakstations waar ze schoongemaakt en verpakt worden. 

Mehmet Celik van de Kırıkhan Agricultural Chamber verklaarde dat zwarte wortelen later in het seizoen geplant en geoogst worden dan gewone wortelen. Hij raamt de opbrengst op 50.000 ton. "Onze streek is een belangrijk wortelgebied. Dankzij de kwaliteit van de grond hebben onze producten ook een goede kwaliteit. We oogsten op 1800 ha. De teelt is gebaseerd op overeenkomsten tussen bedrijven en telers. We planten zwarte wortelen in overeenstemming met de vraag. Het is een goede bron van inkomsten voor de telers. We willen er wel meer van telen en hopen dat de hoeveelheid volgend jaar zal stijgen."

Celik wenste de telers een productieve oogst en zei dat zwarte wortelen aan bedrijven verkocht worden voor € 0,07 / kg.

Bron: AA

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven