Turkse nectarineoogst verloopt moeizaam vanwege hitte

Het Turkse nectarineseizoen zal nog een paar weken duren. Het is een goed seizoen geweest maar de hitte bemoeilijkt de oogst en als het fruit niet met zorg wordt behandeld, dan dreigt de kwaliteit ervan achteruit te gaan. 

De Turkse nectarines worden op dit moment geplukt. Volgens Mustafa Arslan, salesmanager van het Turkse exportbedrijf MDA Agricultural Products (MDA), is het een turbulent seizoen: "In Mersin duurt het nectarineseizoen van begin mei tot eind juni. Dit jaar hadden we een kleinere oogst en dat heeft direct gevolgen voor de prijzen gehad. De enorme vraag vanuit Rusland heeft tot abnormale prijzen geleid. Vorig jaar lagen de prijzen rond rond de €0,55-€0,60 per kilo, maar dit seizoen is dit €1,25-€1,40 per kilo. We verwachten echter dat de prijzen de komende dagen zullen dalen."

Alsof deze omstandigheden al niet problematisch genoeg zijn, veroorzaakt ook het weer de nodige problemen. "Dit seizoen moet het fruit onder zeer hete weersomstandigheden worden geplukt. We moeten dus voorzichtig te werk gaan en het fruit zo snel mogelijk naar ons pakstation vervoeren en het dezelfde dag nog verpakken zodat de kwaliteit behouden blijft. We moeten het dus tegen het weer opnemen om onze nectarines vers en van hoge kwaliteit te houden. Voorkoelen is hierbij erg belangrijk en het fruit moet ook direct vanuit de koelopslag worden verladen," legt Arslan uit. 

De Turkse nectarines zijn enorm populair in Rusland. "De plotselinge sterk toegenomen vraag heeft de prijzen doen stijgen. Rusland neemt momenteel het leeuwendeel van onze nectarines af. We exporteren ze ook naar een aantal Arabische en Oost-Europese markten maar onze focus ligt op markten in het Verre Oosten. Singapore, Maleisië, Hongkong en Vietnam zijn allemaal zeer interessante markten voor ons. Ook de landen in de Golfregio hebben veel potentie. Sommige van deze landen zijn nieuwe markten voor ons. Ik verwacht dat we volgend seizoen nog verder uit zullen breiden en markten zoals Zuid-Korea en de Filipijnen zullen betreden."

Nu het eind van het seizoen in zicht komt, blikt Arslan vooruit naar de volgende categorie waar MDA zich mee bezig zal houden: "Volgende week starten we met het verpakken van kersen voor het Verre Oosten die per luchtvracht van Alasehir zullen worden verzonden. Daarna beginnen we half juli met met het verpakken van pitloze druiven. We zijn er klaar voor!" 

 

Voor meer informatie:
Mustafa Arslan
MDA Agricultural Products
Mobile: +90 541 348 39 09
Email: mustafa@mda-agro.com  
www.mda-agro.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven