AHDB - Marktinformatie Juni 2019

Aardappelen: in heel Azië veranderen eetgewoonten

De binnenlandse bewerkingscapaciteit en teelt van industrieaardappelen is vaak ontoereikend voor de stijgende vraag, waardoor veel landen afhankelijk van importproducten zijn. De vraag naar diepgevroren aardappelproducten is groot in gebieden waar fastfood restaurants naar westers voorbeeld steeds gewoner worden. Er wordt ook meer gesnackt door drukke stedelingen die onderweg zijn. 

Frozen Food stuwt de vraag naar diepgevroren aardappelproducten op met frites die steeds populairder worden bij klanten met westerse eetgewoonten. Japan importeert de grootste hoeveelheid diepgevroren aardappelproducten in de regio met 354.000 ton verladen producten in 2018, die bijna volledig uit frites bestonden. Veel van het binnenlandse aardappelaanbod belandt bij de consument en slechts 1% wordt bewerkt tot frites. 

De VS levert het merendeel van de diepgevroren frites, maar met de nieuwe EU-Japanse handelsdeal dalen de importheffingen geleidelijk aan tot nul tijdens de komende vier jaar, waardoor de EU-export concurrerend wordt. Post Brexit heeft het VK de mogelijkheid om toegangsrechten te bespreken, maar de Britten moeten zich bewust zijn van de bestaande EU-handelsovereenkomsten. 

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven