Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arjen de Haan, Nature's Pride:

"Piek afzet jonge kokosnoten ligt in Nederland in de zomer maar is elders veel meer jaarrond"

Tholen - Waar andere Europese landen jaarrond vaste programma's met jonge kokosnoten inplannen, barst binnen de Nederlandse retail traditiegetrouw de vraag vaak pas in aanvang van de zomer los. "Het is de laatste weken een beetje stilte voor de storm geweest, maar inmiddels zien we de vraag weer toenemen. Richting de zomer is het aanbod wat schaarser en ligt ook het prijsniveau wat hoger", vertelt inkoper Arjen de Haan van Nature's Pride.

Een jonge kokosnoot is een kokosnoot waarvan de buitenkant nog niet verhaard en donkerbruin is. De jonge kokosnoot heeft een karakteristieke cilindervorm met een gesneden punt. Het zoete en verfrissende kokoswater in de jonge kokosnoot is lekker om te drinken. Het vruchtvlees is zacht en gemakkelijk uit te lepelen. "Tegenwoordig bestaat ongeveer de helft van ons aanbod al uit jonge, Ready-to-Drink Kokosnoten. De vooruitzichten richting de zomer zien er goed uit", aldus Arjen.

Landen als Duitsland, Denemarken, maar ook Oost-Europese landen zijn volgens hem markten waarbij er veel meer sprake is van jaarrond vraag naar jonge kokosnoten. "Dan zijn er vaak in de weken van Kerst en Oud&Nieuw leuke acties gepland. In Nederland centreert de vraag zich veel meer richting de zomer, waarbij er via onze klanten ook veel festivals en strandtenten worden voorzien."

Nature's Pride betrekt de kokosnoten hoofdzakelijk vanuit Thailand, in de zomer ook aangevuld met Vietnam om aan de extra vraag te voldoen. Volgens Arjen zijn Thailand en Vietnam de grootste kokosnotenleveranciers op de Europese markt. "Beide landen hebben ook in de Verenigde Staten een goede markt en daar vind je ook wel product uit Mexico en BraziliĆ« en zelfs Florida, maar die kokosnoten zie je hier nauwelijks terug. We hebben weleens wat aanbod uit IndonesiĆ« gehad, maar die halen het kwalitatief toch niet bij de Thaise kokosnoten."  

"Een aantal jaar geleden explodeerde de vraag naar jonge kokosnoten in China en ging de prijs anderhalf tot twee keer over de kop. Inmiddels is er met name in Thailand meer product aangeplant, waardoor de marktsituatie wat stabieler is geworden. Ook zie je dat er de laatste tijd wat meer importeurs zijn bijgekomen die de jonge kokosnoten op stabiele basis importeren, waardoor de markt wat volwassener wordt."

Voor meer informatie:
Nature's Pride
Honderdland 611
2676 LV Maasdijk
T: +31174524248
arjen.dehaan@naturespride.nl
www.naturespride.eu