Jaarverslag VBT

Aardbeienomzet groter dan tomaten bij Belgische veilingen

De aardbei heeft de tomaat van de troon gestoten bij de veilingen die zijn aangesloten bij Verbond Belgische Veilingen (VBT). Qua omzet is de aardbei het belangrijkste product geworden en laat daarmee de tomaat achter zich. 

In het jaar 2018 vertegenwoordigde de aardbeienverkoop een waarde van 152,5 miljoen euro. De tomaat die voorheen de koploper was had vorig jaar een omzet van 148 miljoen euro. 

Als gevolg van een slecht tomatenseizoen nam de aardbei de koppositie van de tomaat over. Het volume tomaten dat in 2018 werd aangevoerd ligt op hetzelfde niveau als in 2017, maar de gemiddelde prijs daalde met 8 procent. 

Klimatologische omstandigheden
De productie en de vermarkting van de groenten en fruit werd in 2018 sterk door het weer beïnvloed. Volgens het verbond hadden de extremen in het weer grote impact op de productie- en oogstomstandigheden zowel nationaal als internationaal. 

Glasgroenten ondervonden in 2018 een duidelijke concurrentie van het grote volume importproduct uit het Zuiden. De lage prijsvorming omwille van de Spaanse overproductie en de lage consumptie leidden tot een moeilijke start voor tomaten en aubergines. 

De paprika-aanvoer lag in 2018 voor alle vier de kleuren lagen dan in 2017. De paprika kende gemiddeld normale prijzen, maar met grote prijsschommelingen. Kropsla wist de beperktere aanvoer te compenseren met een hogere middenprijs (+24%). 

Wintergroenten
In het eerste kwartaal van 2018 was de marktsituatie voor wintergroenten slecht, maar in het begin van maart trokken de prijzen aan toen het weer kouder werd. 

De warme aprilmaand werd gevolgd door een warme mei en juni wat leidde tot aanvoerpieken in asperges met zeer lage prijzen. Teven hadden bloemkool en andere koolsoorten ook te lijden onder de hitte en de droogte. Echter resulteerde dit in lagere producties wat de prijsvorming ten goede kwam. 

Witlof en prei werden in 2018 minder aangevoerd in vergelijking met 2017. De omzet van witloof steeg met 11% en de prei-omzet daalde met 9% door de lagere middenprijs. 

Hardfruit
De perenmarkt kende het eerste kwartaal van 2018 een golvende prijsvorming vanwege onregelmatige aanvoer en wisselende kwaliteit. Ongeacht het ruime aanbod zomerfruit verliep de prijsvorming van peren aan het seizoeneinde 2017/2018 correct. in 2018 was de aanvoer ongeveer gelijk aan 2017, maar tegen een middenprijs die 13% lager lag. 

Appelen kende in de eerste helft van 2018 een goede prijsvorming door schaarste in de markt. Echter de grote Europese appeloogst zette de prijs zwaar onder druk in de eerste maanden van het seizoen 2018/2019. In 2018 werd een gemiddelde prijs genoteerd die bijna een vijfde lager lag dan in 2017.

Klik hier voor het hele jaarverslag van VBT.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven