Fotoreportage: Maurer/Parat vroege aardappeldag 2019

Op 6 juni 2019 vond bij het bedrijf Maurer/Parat in Dirmstein in de Pfalz weer de jaarlijkse vroege aardappeldag plaats. Naast marktcommentaar van verschillende deskundigen uit de branche was er een expositie van landbouwmachines, stonden er informatiestands van aardappelteelthuizen en gewasbeschermingsproducenten en was er een testakker.

FreshPlaza was erbij, ga hier naar het fotoalbum.


Aardappelen: een echt allround-product
Na het officiële welkomstwoord door Maurer/Parat-directeur Ludwig Hartmann sprak Hartmut Magin, de nieuwe eerste voorzitter van de vereniging 'Pfälzer Grumbeere'. Hij gaf een inschatting van de actuele situatie vanuit de telers in de regio gezien. De magazijnen zijn leeg en men hoopt op een goede prijs. Vaak wordt men als teler geconfronteerd met kritiek op een te hoge beginprijs. Hij wil met de vereniging echter de belangen van de telers ondersteunen. "Ik wens me voor het komende aardappeljaar dat we goed en open met elkaar om blijven gaan."

Hij benadrukt de veelzijdigheid van de aardappelen, die het zowel conventioneel alsook biologisch goed doen, veelzijdig, voordelig en vegan zijn: "Wij telers, distributeurs en verwerkers kunnen trots zijn op ons werk!"

Valentin Beckmann: "Vraag-wat-je-wilt-seizoen"
De aardappelmagazijnen zijn leeg in Duitsland en Europa na de historisch kleine oogst in 2018 - een perfecte uitgangssituatie voor vroege aardappelen uit de Pfalz op de markt, weet Valentin Beckmann, vroege aardappeldeskundige van Maurer/Parat. "We hadden al vroeg geen aardappelen meer in bewaring, dat was eigenlijk een goede situatie voor buitenlandse exporteurs. Deze waren echter ook niet op een dergelijke schaarste voorbereid." Hij spreekt van een regelrechte "vraag-wat-je-wilt"-seizoen voor de Pfälzer telers op een markt die tot nu toe "problematisch tot chaotisch" is. 

"Mijn aanbeveling: verkopen, verkopen, verkopen!"
Ferdi Buffen van het bedrijf Wilhelm Weuthen, gaf zijn inschatting en tips voor het aankomende verkoopseizoen van (vroege) aardappelen.

Ga hier naar het fotoalbum.

"Na de goede seizoensstart in het afgelopen jaar wenste ik dat het voor kerst niet meer zou gaan regenen. Als ik had geweten hoe het jaar verder zou gaan verlopen, was ik liever voorzichtig geweest met wat ik wenste", grapte Ferdi aan het begin van zijn bijdrage. Ondanks de hoge prijzen waren er in het afgelopen jaar meer verliezers dan winnaars. Ondanks schaarste van pootgoed, industrie- en consumptieaardappelen is uiteindelijk toch alles aardig goedgekomen. Ferdi probeerde de collega's uit de aardappelindustrie te overtuigen van een goede samenwerking, omdat deze uitdaging zo aan kan worden gegaan.Hij riep op om tot en met 25 juli zo goed als het kan gebruik te maken van het goede verkoopvenster voor vroege aardappelen uit de Pfalz. Op de lange termijn is de prijsvorming in Europa helaas niet meer te voorspellen: "'Normaal' bestaat niet meer, alleen nog maar extremen", aldus Ferdi. De prijzen zijn één van de grote uitdagingen voor de branche in Noordwest-Europa - en dat bij een stijgende, mondiale behoefte aan industrieaardappelen.

Het doel is om kwalitatief hoogwaardige, veilige levensmiddelen te blijven telen. Afsluitend gaf hij de bezoekers van de bijeenkomst nog een goede raad mee: "Mijn aanbeveling voor de volgende vijf weken: verkopen, verkopen, verkopen!" 

Bezoekers en deskundigen tevreden
De bijeenkomst was een luchtig samenzijn waarbij er informatie met elkaar werd uitgewisseld. Dat wisten bezoekers en standhouders te waarderen. Het echtpaar Dobler, aardappeltelers uit Hatzenbühl, komt reeds sinds vele jaren naar de vroege aardappeldag in Dirmstein: "Wij informeren ons hier graag over nieuwe rassen en ontwikkelingen." Martina en Konrad Dobler telen overwegen latere rassen en zien het komende seizoen met spanning tegemoet: "Het seizoen is tot nu toe goed van start gegaan en we hopen dat het zo blijft. De irrigatie is heel belangrijk, aangezien onze aardappelen op zeer lichte grond groeien. Gelukkig mogen we momenteel onbeperkt irrigeren, dat is niet overal zo. En wie weet hoe lang dat nog werkt, met de steeds hevigere periodes van droogte - dat zou op de lange termijn een probleem kunnen worden."

 

Ga hier naar het fotoalbum.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven