Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Schotse aardappelen houden de Britse aardappelsector overeind

2018 was een moeilijk seizoen en Schotse aardappelen zijn steeds belangrijker geworden in het op peil houden van het aanbod dit jaar, volgens de AHDB (Agriculture & Horticulture Development Board).

Schotland ontliep de ergste droogte vorig jaar met een teelt die slechts een beetje onder het gemiddelde lag. Naarmate het seizoen verstreek, werd een steeds groter deel van de Britse voorraden in het noorden gevonden.

Voorheen was Schotland verantwoordelijk voor een kwart van het Britse voorraadniveau. Cijfers van eind maart toonden aan de de Schotse telers nu goed zijn voor 34% van de voorraden. 

De AHDB voert regelmatig onderzoek uit naar voorraadniveaus via hun telerscomité (eind november, eind januari en eind maart). Het telerscomité is een groep van ongeveer 500 geregistreerde aardappeltelers die informatie verschaft over het gebruik van pootaardappelen, opbrengsten, voorraden en afzet van hun bedrijf.

Door een stevige vraag en toestanden met opslag werd tussen november en januari in Engeland en Wales een bovengemiddelde opslagafname waargenomen. De afname in Schotland bleef stabiel met een betere kwaliteit die hielp om aardappelen beter in winkels te houden. 

AHDB analist Aidan Wright: “Het begin van het seizoen zag een massaal verminderde teelt door het hele VK, wat gedeeltelijk gecompenseerd werd met gewas uit 2017.

Schotland bleef redelijk stabiel met grote hoeveelheden oud gewas die verhandeld werden tot ver in het nieuwe seizoen. Dit hielp de afhankelijkheid van nieuw gewas aan het begin van het seizoen te reduceren. De relatief gezonde situatie in het noorden betekent dat de Schotse teelt de vraag in het zuiden ondersteunt. 

Sinds de oogst zijn Schotse aardappelen langzaam en gestaag verladen richting het zuiden en het vasteland van Europa. 

Terwijl het seizoen 2019 in dit stadium goed lijkt te lopen zullen de Schotse aardappelreserves het aanbod in het hele VK voor de rest van het seizoen op peil houden. Export blijft vooruit gaan en de meerderheid hiervan wordt geraamd uit het Schotse aanbod te komen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven