Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Na goed verlopen eerste helft van het seizoen

"Rustig aan" is het advies aan Zuid-Afrikaanse grapefruittelers

Het huidige Zuid-Afrikaanse grapefruitseizoen is net over de helft. Vanaf nu zullen de beschikbare hoeveelheden voor de export naar verwachting met 16% dalen. Als het seizoen wordt uitgerekt met een stabiele en consistente aanvoer, dan verwacht de grapefruit focusgroep van de CGA dat de markt goed zal blijven en dat de inkomsten tot minimaal week 31 op een aanvaardbaar niveau zullen blijven.

De oorspronkelijke exportraming is al meerdere malen naar beneden bijgesteld en staat nu op 13,8 mln dozen van 17 kilo. Door de daling van het volume ten opzichte van voorgaand seizoen (en het feit dat de de maten gemiddeld ook groter zijn) is de focus verlegd naar de best verhandelbare maten en dat heeft tot gevolg dat de kleinere maten uit de markt gehouden worden, leggen exporteurs uit. 

"De meeste regio's zijn nu klaar met het selectief plukken en hierdoor zullen er meer maten 45 en 50 beschikbaar komen om te verpakken," liet de focusgroep onlangs weten. Hoewel de situatie nog niet alarmerend is, met name vanwege de verwachte daling van het totale volume, moeten telers voorzichtig blijven met het verpakken van fruit in kleine maten."

De Citrus Growers' Association heeft telers gewaarschuwd om uit te kijken met de export van klasse II Star Ruby grapefruit, waarvan de export dit jaar 25% lager is dan in dezelfde periode van vorig jaar. 

Vorig jaar werd er een recordaantal van 16,5 mln dozen geëxporteerd maar het fruit belandde niet overal op een ontvankelijke markt. 

Eerste inkomsten export naar Europa en Rusland goed
De Europese markt heeft tot nu toe dit jaar goede opbrengsten opgeleverd. In het huidige seizoen is het percentage van de maten 35/40 veel hoger dan vorig jaar en is het aandeel van de maten 50 en kleiner lager.

De goede afzet zal mogelijk echter afgeremd worden door het aanstaande vakantieseizoen op het noordelijk halfrond. De activiteit op de markt zal afnemen en de export zal de komende vier weken beperkter zijn. 

In week 21 werden er 800.000 dozen naar Europa verladen. Dit kan erop duiden dat er voorraden aangelegd worden, zo stelt de focusgroep, die telers opnieuw oproept om alleen op programma-basis te leveren, met name in Europa en Rusland.

De Russische markt heeft eveneens goede inkomsten opgeleverd, hoewel deze markt steeds verder verzadigd zal raken aangezien er sinds week 19 400.000 dozen naar Rusland werden verladen. 

De afgelopen twee weken werden de grootste hoeveelheden (met name kleinere maten) naar het Midden-Oosten geëxporteerd. In week 21 werden er 60.000 dozen geëxporteerd en dit kan volgens de focusgroep leiden tot overaanbod op de markt. 

Verre Oosten
De eerste zending grapefruit per schip naar Japan liep een week vertraging op wegens technische problemen maar het schip zal samen met een ander schip deze en volgende week ongeveer 10.000 pallets, ofwel zo'n 550.000 dozen, grapefruit afleveren. 

De export naar Zuid-Korea komt momenteel ook goed op stoom. 

In China was de dalende prijstrend dit seizoen nog sterker dan vorig jaar. De prijzen daalden van €2,74 naar €1,37 in week 18 tot 21, hoewel het evenwicht tussen vraag en aanbod inmiddels gestabiliseerd is. 

De CGA citeert een Chinese afnemer: “De markt voor de beste maten en fruit van premium kwaliteit is de afgelopen twee weken gestabiliseerd maar mijn grootste zorg is (en de geschiedenis heeft ons dit geleerd) de trage afzet. In weken dat wij veel fruit ontvangen, bouwen de voorraden zich op en dat leidt weer tot prijsdalingen."

 

Publicatiedatum: