Vorstschade blijft bij sommige rassen beperkt

Polen: Goldens hebben minste vorstschade opgelopen, Jonagold tot 90%

De appelsituatie in Polen lijkt behoorlijk schrijnend met enkele exporteurs die verliezen van meer dan 80% melden. Nu de storm is gaan liggen en de schade opgenomen is, krijgt men een beter beeld van hoe de schade er werkelijk uitziet. 

Emilia Lewandowska is exportmanager voor de Poolse Fruit-Group. Volgens haar is het duidelijk dat de Poolse appelteelt dit jaar minder zal zijn. "Het zal geen verrassing zijn dat enkele boomgaarden zware verliezen hebben opgelopen door de vorst in Polen. Ik heb wat onderzoek kunnen doen en heb nu een duidelijker visie waar de schade te vinden is en welke rassen in orde zijn."

De schade varieert van ras tot ras en Lewandowska is ervan overtuigd dat de groter winnaar het Golden ras is. "Als we de situatie van best naar slechtst bekijken, dan is het Golden ras de koploper. In onze streek verwachten we voor dit ras slechts een verlies van 30%. Gala en Champion komen daarna met een geraamd verlies van 40%. De grote verliezers zijn Idared (80% schade), Jonagold (90% schade) en Ligol (85% schade). Vorige week zagen enkele gebieden naast de vorst ook hagel. We ramen dat seizoen 2019 erger zal zijn dan 2017."

De Poolse regering laat z'n telers niet in de steek en start een programma voor ze. "Ja, er komt een regeringsprogramma. Ze plannen momenteel meetings met telers om te bekijken hoe ze kunnen helpen. Het is nog onzeker wat de uitkomst zal zijn en wat deze programma's zullen inhouden, maar er wordt tenminste iets in gang gezet."

Hoewel de productlijn van Fruit-Group voor 85% uit appelen bestaat hebben ze ook andere producten als pruimen, blauwe bessen en kersen. "Gelukkig is dit fruit op ons areaal niet zo erg door de vorst beschadigd. Bij de kersen zien we wat schade, maar ik denk dat 80% het overleefd heeft. Voor onze pruimen zijn de verwachtingen 50%. De blauwe bessen hebben geen grote schade opgelopen en momenteel is het weer goed, waardoor we een succesvol seizoen voor ons andere fruit ramen."

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
Tel: +48 48 32 03028
Email: exportemilia@fruitgroup.pl  
www.fruitgroup.pl  
www.facebook.com/fruitgroupzszoo 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven