Flipkart : Verwikkeld in juridische kwestie met Indiase startup

Retailafzet VK vertoonde in mei sterkste daling in 24 jaar tijd

Sicilië: Conad had in 2018 omzet van €780 mln in 2018
Conad Sicilia heeft 2018 afgesloten met een omzet van €780 mln en een marktaandeel van 15,2%, waarmee de coöperatie haar toppositie in Sicilië bevestigt. Naar schatting 650.000 Siciliaanse huishoudens doen dagelijks boodschappen bij Conad en de coöperatie heeft zo'n 181 lokale zakenpartners en 356 winkels met verschillende formats, waaronder 35 Conad Superstores, 117 Conad, 93 Conad City, 67 Margehrita, 25 discount Todis, 1 Sapori e Dintorni en 18 traditionele winkels. De coöperatie heeft daarnaast 1 dierenspeciaalzaak, 14 apotheken en twee opticiens. 

Bron: esmmagazine.com

Dunnes behoudt voor negende maand op rij positie als best presterende Ierse supermarkt 
Dunnes Stores weet al voor de negende maand op rij haar positie als grootste Ierse supermarkt vast te houden. Uit recent onderzoek blijkt dat de omzet van Tesco de afgelopen 12 weken tot aan 19 mei met 3,6% groeide, waardoor het verschil met Dunnes nog maar 0,2% bedraagt. Ondertussen zorgt de groei van 0,9% van SuperValu ervoor dat de retailer, die eigendom is van Musgrave, ook het tweede kwartaal een gunstige startpositie heeft, een periode waarin zij doorgaans sterk presteert, zo blijkt uit onlangs verschenen cijfers van Kantar. 

Bron: checkout.ie

VK: Retailafzet daalde in mei het sterkst in 24 jaar tijd
Consumenten vermeden de winkelstraten en hielden vorige maand de hand stevig op de knip, waardoor de afzet in mei de sterkste daling in 24 jaar tijd vertoonde, zo blijkt uit recente gegevens. De afzet daalde in de vier weken tot aan 25 mei met 2,7% ten opzichte van de maand daarvoor, zo bericht de BRC-KPMG Retail Sales Monitor. De daling van de afzet in mei bedroeg zelfs 3% ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar, wat neerkomt op de sterkste daling sinds december 2008. Helen Dickinson, directeur van het British Retail Consortium (BRC), waarschuwt dat de matige cijfers kunnen leiden tot de sluiting van nog meer winkels en verlies van banen in een jaar waarin al diverse retailers failliet gingen, waaronder HMV, Debenhams en LK Bennett.

Bron: countypress.co.uk

Walmart staat beproeving in India te wachten over juridisch conflict Flipkart met startup
De juridische aanvechting van een Indiase startup tegen een Walmart-divisie over geleden verliezen als gevolg van sterke prijsverlaging van haar producten krijgt steeds meer bijval van andere online-aanbieders. Het lijkt erop dat men de manier waarop de retailreus op de Indiase markt opereert aan de kaak wil stellen. De juridische krachtmeting tussen GOQii, aanbieder van smartwatch gezondheidstoestellen, en Flipkart van Wamart, komt een paar maanden nadat India strengere regels heeft ingesteld voor buitenlandse investeringen in de e-commerce bedoeld om dit soort stuntprijzen in te dammen. GOQii beschuldigde Flipkart vorige maand in de rechtbank van Mumbai van het geven van kortingen tot wel 70% op haar apparaten, een veel hogere korting dan vooraf was overeengekomen. De zaak komt volgende week voor. Flipkart ontkent dat het verkeerd gehandeld heeft en zegt dat zij niet verantwoordelijk is voor kortingen die bepaald worden door derde partijen die op haar e-commerce website producten verkopen. 

Bron: reuters.com

Spar start met webwinkel in Hongarije
Spar Hongarije heeft bekendgemaakt dat het met een nieuwe webwinkel begint die onder meer zal bestaan uit een thuisbezorgdienst in Boedapest en 49 omliggende steden en dorpen. De retailer zegt dat de investering in dit nieuwe online platform bijna 100 banen op zal leveren. Spar Hongarije heeft €3 mln geïnvesteerd in deze onlinewinkel en verwacht dat de jaaromzet van de dienst gelijk zal zijn aan die van de Interspar hypermarkt, waar de gemiddelde besteding per boodschappenmandje €46 bedraagt. De retailer is van plan om de online-dienst in de nabije toekomst uit te breiden. "Met de lancering van een online platform hebben we een nieuwe mijlpaal bereikt. Dankzij de inzet van ons team hebben we dit met succes kunnen implementeren," aldus Márk Maczelka, hoofd communicatie bij Spar Hongarije. 

Bron: esmmagazine.com

Walmex zegt dat Mexicaanse mededingingsautoriteit de overname van Cornershop door Walmart tegenhoudt 
Walmart de Mexico, de grootste retailer in Mexico, laat weten dat de mededingingsautoriteit in het land de overname van de bezorgdienst Cornershop door haar moederbedrijf Walmart tegenhoudt. "We onderzoeker nu de gevolgen van dit besluit en de maatregelen die wij zullen nemen omdat we ervan overtuigd zijn dat deze overname gunstig zal zijn voor het competitief klimaat en de consument en de ontwikkeling van de e-commercesector in Mexico aan zal jagen, liet Walmex in een persbericht weten. 

Bron: reuters.com

Canada: Directeur Stong’s Market treedt af
Cori Bonina stopt als directeur van Stong’s Market , de in Vancouver gevestigde kruideniersketen die haar overgrootvader 85 jaar geleden oprichtte. Bonina was 40 jaar werkzaam binnen het bedrijf dat momenteel op twee locaties is gevestigd: Dunbar en Noord-Vancouver. De winkel in Noord-Vancouver won in 2017 de Independent Grocer of the Year Award van de Canadian Federation of Independent Grocers. Brian Bradley, die ruim 30 jaar werkzaam was bij Safeway, neemt het roer van Bonina over.

Bron: canadiangrocer.com

VS: Costco trots op haar lage percentage winkeldiefstal
Costco is haar concurrenten een stap voor in de bestrijding van winkeldiefstal en laat weten dat het krimptarief slechts 0,11% tot 0,12% van de afzet bedroeg ten opzichte van de 1,3% die retailers gemiddeld kwijt waren in 2017, zo schrijft Business Insider. In haar jaarverslag zegt Costco dat zij het risico op winkeldiefstal verlaagt door de lay-out van haar winkels, een beperkt aantal in- en uitgangen en het lidmaatschapsmodel dat bijdraagt aan het monitoren van de winkelvoorraad. De retailer schrijft het lage percentage daarnaast toe aan de salarissen die zij haar personeel betaalt, waardoor werknemers tevredener zijn en er minder gestolen wordt op het werk.

Bron: grocerydive.com

VS: Walmart is op zoek naar getalenteerde middelbare scholieren 
Walmart richt zich op een nieuwe groep op de krappe arbeidsmarkt namelijk middelbare scholieren. De grootste particuliere werkgever van de Verenigde Staten, met een personeelsbestand van 1,5 mln mensen, zegt dat het haar educatie-programma uit wel breiden naar middelbare scholieren, in de hoop hen te motiveren een universitaire opleiding te volgen en te voorkomen dat zij met een torenhoge studieschuld eindigen. Dit is wat Walmart scholieren te bieden heeft: een baan bij Walmart met flexibele werktijden, vooropleidingen, tot zeven uur gratis college via Walmarts 'Live Better U's College Start'-project, het schuldenvrije behalen van een academische graad via het 'Live Better U'-project (bij behalen middelbare schooldiploma) binnen drie opleidingen van zes non-profit universiteiten. 

Bron: cnbc.com

VS: Trader Joe's blijft groeien in New York 
Trader Joe’s heeft op haar website plannen aangekondigd voor de opening van een nieuwe winkel in East Village in New York. Er staat dat de winkel binnenkort geopend wordt maar dat er nog geen officiële datum bekend is. Dit zal het negende filiaal van Trader Joe's in Manhattan worden en het tweede in East Village, zo bericht Curbed. Een woordvoerder van het bedrijf vertelde aan Curbed dat de retailer de winkel in de East Village nog dit jaar hoopt te openen. Er wordt al geruime tijd uitgekeken naar de komst van het filiaal. In 2017 tekende Trader Joe's de huurovereenkomst voor de locatie, die een oppervlakte van 792 m2 op de begane grond heeft en een souterrain van 1.316 m2.  

Bron: grocerydive.com

VS: Antitrust-onderzoek techgiganten een stap dichterbij
De Amerikaanse regering maakt zich op voor een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van techgiganten zoals Amazon, Apple, Facebook en Google. Zo hebben bronnen aan Reuters laten weten. Deze grote bedrijven moeten zich voorbereiden op een diepgaand onderzoek. De Federal Trade Commission en het ministerie van Justitie, die verantwoordelijk zijn voor de naleving van de antitrustwetten, hebben verdeeld toezicht op de vier grote bedrijven, vertelden de bronnen. Amazon en Facebook vallen onder toezicht van de FTC, terwijl Apple en Google onder toezicht van het ministerie van Justitie staan. Nu de rechterlijke bevoegdheden zijn opgesteld, kunnen de twee federale instanties besluiten of zij over zullen gaan tot een formeel onderzoek. De bevindingen kunnen nog wel even op zich laten wachten. Een eerder onderzoek van de FTC naar Google nam meer dan twee jaar in beslag.

Bron: reuters.com

VS: Kroger neemt nieuw koelhuis in Michigan in gebruik
Penske Logistics heeft een nieuw distributiecentrum in Romulus, Michigan, in gebruik genomen om tegemoet te komen aan de behoeften van Kroger. De faciliteit, die €87,6 mln heeft gekost en een oppervlakte van 56.299 m2 heeft, levert de regio 400 banen op. De bouw van het distributiecentrum, dat het Michigan Fresh Center wordt genoemd, startte al in het najaar van 2017. Deze week werd de faciliteit eindelijk officieel geopend. "Het nieuwe Michigan Fresh Center zal Kroger in staat stellen om winkels dagelijks van nog versere producten te voorzien," zei Rachel Hurst tijdens de opening. "Alle producten die in het nieuwe distributiecentrum worden bewaard, zijn producten van Kooger. De faciliteit zal uitsluitend de divisie van Kroger in Michigan bedienen." 

Bron: progressivegrocer.com

VS: Walmart kiest nieuwe leider voor technologie incubator
De investeringsarm van Walmart en de technologische startup incubator Store No. 8 hebben een nieuwe directeur gekregen. Scott Eckert, die voorheen werkzaam was bij Bain Capital Ventures. Eckert vervangt Lori Flees, die directeur health and wellness is bij Sam's Club, waarvan Walmart eveneens eigenaar is. Sinds haar oprichting in 2017 is Store No.8 met een aantal retailstartups samen gaan werken om hun e-commerce strategie te verbeteren. Walmarts Store No. 8, die gevestigd is in Silicon Valley, Californië, heeft zowel de virtual reality startup Spatialand als de sms-winkeldienst Jetblack overgenomen. 

Bron: progressivegrocer.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven