Frankrijk: het kersenseizoen duurt dit jaar waarschijnlijk langer

Al 4 weken worden de kersen van telers onder het merk Etamine, van een teelt ‘120% France en 200% Tarn-et-Garonne' afgezet. Eric Tastayre, manager van Apifood, legt uit hoe hij langzaam is begonnen met de oogst van de Burlat 2 weken geleden, een vroeg ras dat vorige week eindigde. “We zijn toen verder gegaan met de oogst van de rassen met stevig vruchtvlees zoals de Bigalise en de Coralise, die bijna is afgerond. We beginnen nu aan de oogst van Folfer die de hele week in beslag zal nemen. De oogst van de Summit gaat ook van start. We hebben een panel van rassen waarvan de oogstmomenten verspreid zijn over de maand juni.”

“We oogsten, zetten af en leveren dezelfde dag”

Omdat de kers een kwetsbaar product is, willen de medewerkers van Apifood dat de hele ochtendoogst dezelfde dag wordt afgezet en geleverd. Op deze manier komt het product uiterlijk de volgende dag bij groothandelaren en retailers terecht en wordt de oogst aan een strikte kwaliteitscontrole onderworpen totdat deze aan de klant wordt geleverd. "De kwaliteit en versheid van onze kersen is een absolute prioriteit. We willen dat onze klanten een vers product ontvangen en daarom is er geen voorraad. We geven er de voorkeur aan om de hele oogst dezelfde dag nog af te zetten in plaats van de kersen te bewaren in koelcellen van 8° C en ze pas de volgende dag af te zetten – zelfs als dat betekent dat daar offers voor gebracht moeten worden. 's Middags vind ik het belangrijk om aanwezig te zijn bij het voorbereiden van de verschillende partijen om te kunnen controleren of ze aan de verwachtingen van onze klanten voldoen.”

De afzet verloopt al sinds het begin van het seizoen soepeltjes. Wat de kwaliteit betreft, kan gezegd worden dat Eric tot nu toe tevreden is. “Behalve de onvoorspelbare regenval op de Burlat-kersen en enkele fysiologische problemen als gevolg van lagere temperaturen bij de Summit, waren er geen specifieke probleem met betrekking tot het weer.”

Kleinere dagelijkse volumes en vaste prijzen
Eric heeft het gevoel dat het seizoen meer verspreid zal zijn. “Er is een groot verschil tussen de telers die hun producten op hellingen telen en telers die op vlakke gronden telen. We hebben de afgelopen 30 jaar met vrijwel dezelfde telers gewerkt, we kennen de oogstvolgorde van de rassen en de oogstvertragingen van de ene teler naar de andere. En dit jaar is de kloof veel groter, met tot twee weken voor eenzelfde ras, terwijl we meestal uitgaan van niet meer dan 4 à 5 dagen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“Ik denk dat het verschil dit jaar zal zijn dat we lagere dagelijkse volumes zullen hebben, omdat we momenteel op 70% van onze gebruikelijke volumes zitten. We zijn echter een week eerder met de oogst begonnen en ik denk dat we later zullen stoppen. Het seizoen zal dus ook langer duren. De geoogste volumes zijn tot nu toe echter identiek aan die van vorig jaar, wat best positief is voor de telers, omdat de prijzen vrij stevig zijn en vrijwel niet veranderen. De prijzen dalen meestal na de oogst van de Burlat, maar blijven op dit moment – in vergelijking met andere jaren – vrij hoog.“

Voor meer informatie:
Eric Tastayre
Apifood
Vaste telefoon: +33 5 63 20 22 50
Mobiele telefoon: +33 6 07 59 03 75
eric@apifood.com   
www.apifood.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven