Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE Markt Rapport wk 22/19:

'Teveel asperges op de Duitse martkt'

Het asperge-aanbod was te overvloedig. Zeker aan het begin ontwikkelde de vraag zich niet tot het nodige niveau. Daardoor werden voorraden aangelegd, wat leidde tot prijsdalingen. De bovenste prijsmarges moesten in ieder geval dalen. Tot een intensievere vraag tijdens de feestdagen moesten de prijzen dalen. Maar ondanks toename in de afzet konden hogere prijzen niet standhouden. Vraag en aanbod kwamen niet in balans. Prijsdalingen konden niet vermeden worden. 

Handelaren bleken niet in staat te zijn hun prijzen te laten stijgen, omdat de consument niet bereid was om meer te betalen. De handel in groene asperges was op de meeste plaatsen meer in balans. 

Appelen
Over het algemeen nam de Duitse afzet op eenzelfde manier af als de Franse en Italiaanse. Met aantrekkelijke uiterlijke eigenschappen hoefden ze niet te vrezen voor concurrentie vanuit het zuidelijk halfrond. De prijzen bleven op een constant niveau hangen. 

Peren
Over het algemeen was de afzet rustig. Omdat aan de vraag ruim voldoende voldaan werd, werden de prijzen geleidelijk aangepast. Soms was de vraag behoorlijk bevredigend. En af en toe deden zich mogelijkheden tot hogere prijzen voor. 

Druiven
De Europese campagne begon met de Italiaanse donkere Black Magic en Victoria's. De prijs bewoog zich tussen een schamele € 4 en een respectabele € 6 / kg. Voor het eerst verlaadde Egypte kleine partijen. 

Aardbeien
Het begon met een stop- en startsysteem. De beschikbaarheid nam toe. De prijzen lieten een neerwaartse trend zien. Tijdens verschillende gelegenheden, voor de feestdagen, nam de vraag behoorlijk toe waardoor handelaren hun prijzen konden laten stijgen.

Citroenen
De Spaanse verladingen domineerden de monopoliehandel. Stijgende hoeveelheden Verna namen het steeds meer van de Primofiori over. Dit gaf handelaren de kans de prijzen lokaal te laten stijgen. 

Bananen
Het aanbod correspondeerde over het algemeen met de afzet. Daardoor bleven de prijzen redelijk onveranderd, met een kleine marge. Voor tweede en derde merken was het niet mogelijk hogere prijzen neer te zetten. 

Bloemkool
Het aanbod was te behappen. Tegelijkertijd begon de vraag te intensiveren door koeler weer. De prijzen bleven op hun vorige niveau of stegen soms iets. 

Sla
Het aanbod van lokale ijsbergsla breidde zich aanzienlijk uit en Spaanse verladingen waren erg aanwezig. Nederlandse hoeveelheden rondden het assortiment af. Door meer aanbod moesten de prijzen iets dalen. 

Komkommers
Aan de ene kant verbeterden de prijzen. Aan de andere kant leidde een groter aanbod tot lagere prijzen. Maar de prijzen stegen duidelijker toen handelaren met de grote hoeveelheden konden omgaan. 

Tomaten
Het uitgebreide aanbod kwam totaal niet met de trage vraag overeen. De belangrijkste leveranciers waren België en Nederland. Binnenlandse hoeveelheden stegen ook. Dit leidde tot een overaanbod, wat een prijsdaling veroorzaakte. 

Paprika's
Bijna overal waren de prijzen ongelijk: sommige bleven constant en sommige stegen een beetje. De groene producten werden goedkoper en de rode en gele rassen werden duurder. Lokaal daalde de prijs van rode partijen. 

Publicatiedatum: