Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bart Nemegheer, De Aardappelhoeve

“Alle importaardappelen die binnenkomen zijn op voorhand al verkocht”

Tholen – “Het importaardappelenseizoen is in volle gang. Momenteel zijn Spanje, Portugal en Sicilië volop in productie. Cyprus had dit jaar een lagere opbrengst dan normaal en het Israël seizoen is inmiddels gedaan. De vraag en het aanbod zijn goed in evenwicht, alles wat op de markt komt is op voorhand al verkocht. Hierdoor zijn de prijzen hoog en het ziet er naar uit dat voorlopig de prijzen niet veel zullen zakken “, vertelt Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve. “De voorraden Belgische aardappelen zijn helemaal leeg. Het is gedaan met de oude oogst. Van de volumes die er nog wel zijn, voldoet de kwaliteit niet meer.”


Ruben en Bart Nemegheer

De exporteurs in de Zuidelijke landen hebben geanticipeerd op de lage opbrengsten van de afgelopen oogst bij ons en hebben zien aankomen dat de vraag naar nieuwe aardappelen al vroeg zou beginnen. “We hebben jaren gehad dat de containers met primeuraardappelen werden verstuurd die geen bestemming hadden, maar dit jaar zullen we dat niet hebben. Alles is al geplaatst en dat ontlast de markt. Toch zien we dat de consument steeds gevoeliger wordt voor geïmporteerde producten. Het liefst hebben ze lokale producten, maar wanneer die er niet zijn moeten we wel overstappen op andere origines”, aldus Bart. “De eerste huidvaste aardappelen verwachten we begin juli weer. Dat zou twee weken vroeger zijn dan normaal. Dit komt door de warme dagen die we hebben gehad in februari tijdens het poten.


De Belgische aardappelen zijn gepoot

Israël
Daarnaast ziet de handelaar dat er tijdens het importaardappelseizoen een politiek aspect elk jaar weer opspeelt. “We zien dat er elk jaar minder en minder aardappelen uit Israël in de schappen liggen. Er zijn organisaties die niet willen dat er handel met Israël gedreven wordt, om de situatie met de Palestijnen. Dit is een gedachte die in België alsmaar groter wordt, net als de klimaatbeweging.

Zoete aardappelen
“Er zijn grote tekorten op de zoete aardappelenmarkt. Heel Europa is leeg en we zijn nu bezig met Amerikaanse en zullen binnenkort overstappen op Zuid-Afrikaans product. In augustus begint de Europese productie weer. Omdat de vraag naar zoete aardappelen de laatste jaren een flink groei heeft doorgemaakt, hebben we onze eigen teelt uitgebreid om heel het jaar door Europese zoete aardappelen aan te bieden, zowel conventioneel als biologisch. De vraag naar zoete aardappelen zal zeker nog wel toenemen, alleen verwacht ik iets minder hard dan de afgelopen jaren. Toch ben ik ervan overtuigd dat we de zoete aardappel standaard hebben opgenomen in ons menu”, besluit Nemegheer.


Zoete aardappelen hebben water nodig daarom krijgen de zoete aardappelen water via druppelirrigatie

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt (België)
+32 (0)477 29 17 84
bart@deaardappelhoeve.be 
www.deaardappelhoeve.be