Bert Vanweddingen, Cherryfarm

“Eerste vroege kersen over twee weken verwacht”

Tholen – Het kersenseizoen zal over anderhalf à twee weken van start gaan. “Het vroege seizoen ziet er goed uit. We hebben gisteravond flink wat onweer gehad, maar gelukkig geen schade. Het seizoen begint ongeveer twee weken later dan vorig jaar. Het weer is dit jaar een stuk wisselvalliger”, vertelt Bert Vanweddingen van Cherryfarm. “Het midden seizoen is op plaatsen waar vorst was iets minder maar kersen genoeg in deze piekperiode.”


Links: de variëteit Folfer;  rechts: zoontje van Bert met de Samba-kersen

“Vorig jaar hadden we een goed kersenseizoen, maar de extreme hitte heeft wel zijn weerslag gehad op de wat zachtere kersen. Daarom hebben we dit jaar als bedrijf ingezet op de harde kersen. We hebben wel wat zachtere variëteiten om het seizoen op gang te brengen, maar als de afnemers liever de hardere kersen willen moeten wij daarop inspelen”, aldus Bert.

Kordia

Hoewel er nog steeds wordt ingezet op het ontwikkelen van nieuwe variëteiten blijft de Kordia de topper tijdens het midden seizoen. “We beginnen met de Folfer, Samba, Summit en dan komt de Kordia en sluiten we af met Regina”, vervolgt de teler. “We zien de laatste jaren dat steeds meer appelteelt plaats moet maken voor kersenteelt. Telers planten qua appels enkel nog clubrassen bij of schakelen over naar kersen- of perenteelt.”

Uitdaging

“Eén van de grootste uitdagingen voor de toekomst is de Suzuki-fruitvlieg. Vorig jaar hebben we er gelukkig niet zoveel last van gehad, omdat door de warmte de vlieg niet kon vermenigvuldigen maar toch vormt dit beestje een flink probleem in de teelt. Daarnaast gaat het personeelstekort ook voor problemen zorgen. Momenteel werken we met Roemeense mensen, maar er zijn telers die al met Oekraïense mensen werkt. We moeten steeds verder opzoek naar personeel en daarbij wordt het steeds moeilijker om aan goede werknemers te komen”, besluit Vanweddingen.

Voor meer informatie:
Bert Vanweddingen
Cherryfarm
Sint-Kristinastraat 12
3800 Brustem – België
+32 11 68 39 46
info@cherryfarm.be    
www.cherryfarm.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven