Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Krimp in eerste kwartaal ergste sinds 2009

Onverwacht sterke krimp van Zuid-Afrikaanse economie

Op 4 juni werden de beleggers in Zuid-Afrika onaangenaam verrast. In het eerste kwartaal was de Zuid-Afrikaanse economie met maar liefst 3,2% gekrompen berichtte persbureau Bloomberg. Veel meer dan de economen aanvankelijk hadden gedacht. Hun gemiddelde verwachting was een krimp van 1,6%. Door de onverwachte krimp ging ook de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) onderuit en verloor ruim 1% ten opzichte van de dollar. De landbouwsector kromp het sterkst met 13%.

ontwikkeling van Zuid-Afrikaans BBP afgelopen 10 jaar.

De schuld wordt voornamelijk gelegd bij Staatsbedrijf Eskom dat bijna geheel Zuid-Afrika voorziet van stroom. Door wanbeleid, corruptie, verouderde faciliteiten en een miljardenschuld valt de stroom in het land steeds vaker uit wat zijn effect heeft op andere sectoren in het land zoals mijnbouw en industrie. De handelsoorlog tussen China en de VS speelt ook een rol en heeft een grote impact op de economie van het land.

Het komt de huidige president Cyril Ramaphosa van het ANC slecht uit. Een van zijn verkiezingsbeloftes was immers een herstel van de economie. Dat terwijl het ANC bij de laatste verkiezingen al het slechtste resultaat behaalde sinds 1994. De hoop is nu gevestigd op een verlaging van de rente door de Centrale Bank van Zuid-Afrika. In mei hielden zij nog vast aan het rentetarief van 6,75%. Door de economische resultaten zijn er echter meer voorstanders voor een verlaging van dat tarief.

Bron: Financieel dagblad, Bloomberg

Publicatiedatum: