Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voor het eerst jaarrond bio-appels beschikbaar

NFO meldt dat er in het verleden tijdens de zomermaanden nog wel eens een tekort aan biologische appels was, daar nu geen sprake meer van is. De zeer vlotte afzet van de laatste maanden, waarbij in maart en april 35 procent meer biologische appels zijn verhandeld dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar, bevestigt de goede kwaliteit van de appels, aldus het Europees Bio-obst Forum (EBF).



De koelcapaciteit voor bio-appels is de laatste jaren duidelijk uitgebreid en ook de toegenomen sorteercapaciteit zorgt ervoor dat er continu kwaliteitsfruit beschikbaar is. Doordat het product nu jaarrond beschikbaar is, voldoet de biologische appelmarkt aan een belangrijke eis van supermarkten om te kunnen leveren waaraan de afgelopen jaren nog niet kon worden voldaan.

Er is op dit moment nog voldoende Golden Delicious en Jonagold(mutanten) beschikbaar voor de retail tot aan de nieuwe oogst van Gala. In de detailhandel zijn ook nog Braeburn, Topaz, Pinova en Kanzi te vinden.

De prijzen voor biologische appels bleven het afgelopen seizoen op een gemiddeld niveau, terwijl de prijzen voor gangbare appels juist sterk onder druk stonden vanwege het grote aanbod. Dat laat volgens EBF zien dat consumenten een hogere prijs voor bio-product accepteren.

In 2018 hadden ook de Europese telers van biologische appels een recordoogst. Maar ook zij hadden te maken met kwaliteitsproblemen vanwege de droogte. De leden van het EBF stelden hun voorraadprognoses in april nog naar beneden bij (-6%) omdat de pack-out vanwege de mindere kwaliteit lager was dan vooraf verwacht.

Bron: NFO

Publicatiedatum: