Italië: goede vooruitzichten voor meloenen en watermeloenen

De verwachtingen voor de meloen- en watermeloenmarkt zijn goed. Het Siciliaanse seizoen is goed begonnen met veel vraag zowel uit Italië als uit het buitenland en ook de meloenen uit Lazio en Campanië komen beschikbaar. De gemiddelde prijzen van de honingmeloen is vrij hoog, maar de geur en smaak zijn uitstekend. Ook voor de watermeloen zijn de vooruitzichten goed.

"Honingmeloenen worden overal op Sicilië geteeld en de kwaliteit is uitstekend. De sticker met de tekst 100% Italiano laat geen twijfel bestaan over de oorsprong en de zoete smaak betekent dat onze meloenen beter zijn dan die uit Spanje of andere landen", zegt Claudio Romano, verkoopmanager van Romaneuro uit Bari.

"Hoewel de afzetprijs van Italiaanse meloenen 20-25% hoger ligt dan die van de Spaanse, wordt dit gerechtvaardigd door de smaak. Niet iedereen begrijpt echter dit aspect. De kosten zijn sterk gestegen in Italië vanwege een aantal factoren, waaronder de escalerende teeltkosten."

De seizoen van de honingmeloen begon rond 15 - 20 mei met beperkte volumes. "Zowel de binnenlandse als de buitenlandse markten, Tsjechië en Nederland in het bijzonder, toonden vanaf 23 mei interesse. De consumptie van meloenen en watermeloenen hangt sterk af van het weer en nu de weersomstandigheden gunstiger zijn stijgt de consumptie", zegt Romano.

Wat de Cantaloupe meloenen betreft, meldt Romano dat "de prijzen stijgen vanwege het gebrek aan concurrentie uit Spanje."

De vraag naar watermeloenen lijkt overal in Europa levendig. "Ik ben benaderd vanuit het Verenigd Koninkrijk, vanuit Nederland en zelfs vanuit Spanje."

"De hoeveelheden lijken in Marokko beperkt te zijn, dus leveranciers hebben elders naar meloenen gezocht. De Italiaanse markten lijken het goed te doen."

Momenteel zijn er op de markten watermeloenen uit Sicilië, Latina / Sabaudia en Battipaglia beschikbaar.

"Al met al ziet het er goed uit voor de meloenen en watermeloenen. Als het weer het toelaat, zou het seizoen goed moeten verlopen, maar voor nu moeten we gewoon afwachten."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven