Melqart-fonds verkoopt aandeel in DIA na Russische overname

Smartshop van start bij Sainsbury's vestiging

Filipijnen en Vietnam hebben snelst groeiende supermarktsectoren in Zuidoost-Azië
De Filipijnen en Vietnam stonden vorig jaar aan kop wat betreft de groei binnen de supermarktsectoren van Zuidoost-Azië. Dit blijkt uit een rapport van het marktonderzoeksbureau Nielsen. In het rapport gaf Nielsen aan dat de omzetgroei van de FMCG-sector in Vietnam in 2018 op 5,2% neerkwam. Bij de Filipijnen was dit 8,7%. De wereldwijde toename in omzet van de FMCG-sector was slechts 3,4%. Markten in Azië hebben als voordeel een aantal economische factoren, waaronder een sterk vertrouwen vanuit de consument. In Vietnam gaan consumenten bijvoorbeeld relatief vaak naar winkels voor alledaagse benodigdheden. De Vietnamese consument gaat gemiddeld 4,5 keer per maand naar een buurtwinkel, wat drie keer zo vaak is als in 2010. “We hebben al geruime tijd sterke groei gezien in de buurtwinkelkanalen van Zuidoost-Azië",  zegt Vaughan Ryan van Nielsen. "In het afgelopen jaar is die groei echt fors gestegen. Consumenten in deze regio's hebben steeds meer een druk en gehaast leven. Deze levensstijl zorgt voor meer vraag naar makkelijke, snelle producten voor onderweg."
Bron: insideretail.asia

Israël: Shufersal doet proef met kassavrije winkel
De grootste supermarktketen van Israël, Shufersal Ltd., heeft een pilotwinkel in Tel Aviv opgezet, waar geen kassa's meer aanwezig zijn. Consumenten halen zelf producten uit de schappen en verlaten de winkel zonder actief hiervoor te betalen. De winkel is ontwikkeld in samenwerking met de Israëlische startup Trigo Vision, dat in 2017 werd opgericht door de gebroeders Michael en Daniel Gabay. 
Bron: en.globes.co.il

VK: Smartshop van start bij Sainsbury's vestiging
Sainsbury's introduceert bij een vestiging in Londen het Smartshop-concept. Consumenten kunnen een app downloaden en vervolgens met de eigen smartphone boodschappen inscannen en hier vervolgens voor betalen bij een SmartShop-kassa. De service wordt nu al bij 100 Sainsbury's-vestigingen in het Verenigd Koninkrijk gebruikt en is vanaf volgende maand ook actief bij de winkel in Londen.
Bron: retailtechinnovationhub.com

Zuid-Afrika: tienjarig jubileum voor FreshStop
De Zuid-Afrikaanse buurtwinkelketen FreshStop viert zijn tienjarig jubileum. In tien jaar tijd heeft de keten een netwerk opgebouwd van 302 winkels. Volgens Joe Boyle van FreshStop heeft het bedrijf uitstekende groei gezien in de afgelopen tien jaar. "We werken nauw samen met onze partners en leveranciers, om zo ook in de komende jaren innovatie en succes te kunnen garanderen. Met onze grotere aanwezigheid in Zuid-Afrika focussen we ons meer op logistiek, distributie en ondersteunende diensten zoals IT. Ook ontwikkelen we technologieën en onderhouden we goede relaties met onze leveranciers." 
Bron: retailtimes.co.uk

India: Amazon Pantry breidt uit naar 110 steden
De boodschappenleverdienst Amazon Pantry is nu beschikbaar in 110 Indiase steden. De service is beschikbaar voor Amazon-klanten in steden als Ahmedabad, Amritsar, Bhubaneswar, Coimbatore, Indore, Kanpur, Lucknow, Nagpur, Panjim, Ranchi en Vijayawada. Amazon heeft over de afgelopen maanden het bereik van Amazon pantry geleidelijk aan uitgebreid naar verschillende Indiase stadsgebieden. Amazon Pantry heeft een assortiment van 5.000 verschillende alledaags producten, waaronder levensmiddelen, babyproducten en producten voor persoonlijke verzorging.
Bron: gadgets.ndtv.com

Australië: Metcash sluit overeenkomst met Drakes Supermarkets
Metcash heefet een nieuwe overeenkomst gesloten met Drakes Supermarkets. Metcash gaat producten leveren aan de Foodland-winkels, die Drakes Supermarkets in het zuiden van Australië in beheer heeft. Vorig jaar was er nog enige onduidelijkheid over een nieuwe leveringsovereenkomst. Metcash heeft nu aangegeven dat in ieder geval tot 30 september 2019 aan Foodland-winkels wordt geleverd. Mogelijk wordt deze overeenkomst vervolgens uitgebreid tot 30 september 2020. Verder gaat Metcash ook in de komende vijf jaar leveren aan Drakes Supermarkets in Queensland. Een eerdere leveringsovereenkomst met betrekking tot Queensland liep op 2 juni af.
Bron: insideretail.com.au

Zambia: "Supermarkten moeten meer lokaal inslaan"
De vicepresident van Zambia, Inonge Wina dringt er bij supermarktketens op aan dat meer lokaal geproduceerde goederen in het assortiment worden opgenomen. De vicepresident heeft overheidsinstanties opgedragen om ervoor te zorgen dat supermarktketens meer lokale producten inslaan, zodat lokale telers en ondernemingen beter worden ondersteund. Wina heeft haar zorgen geuit met betrekking tot ketens die meer buitenlandse producten dan lokale producten aanbieden en daardoor de mogelijkheden van lokale telers beperken.
Bron: times.co.zm

Walmart verwacht minder moeite binnen Indiase markt
De Indiase tak van Walmart heeft aangegeven optimistisch te zijn over de vooruitzichten in deze markt. De mate van toezicht vanuit de Indiase overheid zorgt er mogelijk voor dat het in de toekomst makkelijker voor Walmart wordt om zich in deze markt te ontwikkelen. "Ik heb er geen twijfel over dat cash-and-carry-winkels en zelfs ondernemingen als geheel, zoals retailers en buitenlandse investeerders, het in de toekomst makkelijker gaan krijgen om in India uit te breiden", aldus Walmart India-CEO Krish Iyer. 
Bron: economictimes.indiatimes.com

Melqart-fonds verkoopt aandeel in DIA na Russische overname
Het fonds Melqart Asset Management gaat zijn aandeel in de Spaanse keten DIA verkopen. Ook het Ierse fonds BG Master, Credit Suisse en Barclays hebben hun aandeel in de keten verkleind, nu het investeringsbedrijf LetterOne van de Russische zakenmagnaat Mikhail Fridman bijna 70% van DIA in handen gekregen heeft. Melquart is specifiek 3,108% van zijn aandeel in DIA kwijtgeraakt. Credit Suisse en Barclays hebben nu slechts een aandeel van 0,3% van het kapitaal van DIA. Na LetterOne is de tweede grootste aandeelhouder in Dia de Franse zakenman Grégory Bontoux-Halley, Bontoux-Halley heeft zijn aandeel in DIA vergroot van 3,261% naar 3,39%.
Bron: internationalsupermarketnews.com

VS: Walmart's thuisbezorgdienst beter dan Amazon
Walmart maakt een inhaalslag qua thuisbezorging op de marktleider Amazon. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau Citi. Tijdens het onderzoek werden 2.000 consumenten, meer dan 200 supermarktmanagers en een aantal eigen analisten ondervraagd. Op basis van de antwoorden kwam naar voren dat 29% van de consumenten Walmart de beste retailer voor thuisbezorging vinden. 25% vindt Amazon het beste, terwijl de top vijf verder uit respectievelijk lokale ketens, Kroger en Target bestaat. Walmart en Amazon komen ook steeds dichter bij elkaar te staan qua marktaandeel. Ongeveer 23% doet online boodschappen bij Walmart, terwijl 25% dat bij Amazon doet. Hoewel de online supermarktsector duidelijk wordt gedomineerd door Amazon en Walmart, zijn er ook een aantal andere bedrijven in opkomst. Costco heeft volgens Citi bijvoorbeeld de meeste mogelijkheden voor online groei. terwijl Kroger zich het sterkst heeft geprofileerd met zijn afhaaldiensten.
Bron: grocerydive.com

Amazon breidt thuisbezorging op de dag zelf uit
Amazon heeft bekend gemaakt dat de een-dags-bezorgdienst van Amazon Prime nu voor 10 miljoen producten beschikbaar is. Deze producten worden op de dag van de bestelling afgeleverd, zonder dat er sprake is van een minimum bestelbedrag. De producten variëren van schoonmaakartikelen tot elektronica. Een aantal van de meest gewilde producten zijn volgens een blogartikel van Amazon zaken als boeken, babydoekjes en afwasmiddel. Amazon is verder in 2019 van plan om het netwerk voor thuisbezorging en afhaalpunten verder uit te breiden. Op dit moment is Prime Now in de VS beschikbaar bij Whole Foods-winkels in 90 stadsgebieden. Bij nog eens 30 regio's is een afhaaldienst van Amazon voor handen.
Bron: progressivegrocer.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven