Chileense avocadotelers krijgen schuld van watertekort

De stad Petorca, die zich op drie uur rijden van de hoofdstad Santiago bevindt, vormt het centrum van de florerende Chileense avocadosector. De grootschalige teelt heeft ervoor gezorgd dat Chili de op twee na grootste exporteur van deze populaire fruitsoort ter wereld is. Aan dit succes hangt echter wel een prijskaartje, zo zeggen inwoners van de regio en dat is het opdrogen van de lokale waterreserves. 

Volgens de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wordt jaarlijks 70% van het beschikbare zoet water gebruikt voor de landbouwsector. 

Het vinden van manieren om het waterverbruik in deze sector te verminderen en de voedselproductie op peil te houden om de groeiende wereldbevolking te voeden, zal van cruciaal belang zijn om honger te voorkomen, met name met het oog op de klimaatverandering, zeggen deskundigen. De wereldwijde handel in voedsel, die eigenlijk de handel in het water is dat nodig is om het te produceren, moet ook opnieuw bekeken worden in dit tijdperk van toenemende waterschaarste, menen zij. 

In Petorca, in Valparaiso, zeggen inwoners en kleinschalige avocadotelers dat de komst van grote avocadobedrijven, zo'n tien jaar geleden, geleid heeft tot een groter tekort aan water. Dit heeft tot spanningen en zelfs doodsbedreigingen geleid. 

De mensen hier willen niet dat onze avocado's worden geëxporteerd omdat met het fruit ook ons water wordt geëxporteerd," vertelt Catalina Espinoza, die aan de rand van de grootschalige avocadoplantages woont. 

De lokale waterbronnen drogen op vanwege omdat er vaker sprake van droogte is en als gevolg van de avocado-irrigatie. Veel dorpelingen zijn afhankelijk van het water dat hier twee maal per week met vrachtwagens wordt afgeleverd. 

"Er zijn hier mensen die hun avocadobomen iedere dag water geven, terwijl anderen water uit de vrachtwagens moeten drinken, waarvan zij niet eens weten of het wel veilig is," vertelt Espinoza. 

Gerardo Orrego, die op kleine schaal walnoten en olijven teelt, legt uit dat veel familiebedrijfjes al uit de regio vertrokken zijn vanwege het tekort aan water. "Kleine teeltbedrijven kunnen hier amper overleven," zegt hij. 

De groeiende internationale vraag naar avocado's vanuit Europa, de Verenigde Staten en China heeft ertoe geleid dat de spanningen tussen de inwoners van Petorca en grote avocadoteeltbedrijven over waterrechten nog hoger zijn opgelopen. 

Geen van de grote teeltbedrijven stond open voor een interview met de Thomson Reuters Foundation over de situatie in Petorca. Overal ter wereld nemen conflicten over watertekorten toe, zegt het Californische Pacific Institute, die het aantal zag stijgen van 16 in de jaren negentig tot 73 in de afgelopen vijf jaar. 

Waterwetten
Volgens de Chileense waterwet uit 1981 mag water als product worden verhandeld. Deze wet stelt particulieren en bedrijven, waaronder avocadotelers, in staat om waterrechten aan te vragen die vervolgens door de overheid worden toegewezen.

Degenen die deze rechten toegekend hebben gekregen, mogen een bepaalde hoeveelheid water onttrekken en gebruiken. Minister Lucas Palacios benadrukte dat drinkwater gratis is in Chili en dat dit in de wet zo is vastgelegd. "Water is niet geprivatiseerd maar wel gereguleerd," liet hij aan de Thomson Reuters Foundation weten in een interview. 

Hij noemde de huidige situatie in Petorca onmenselijk en zei dat de regering werkt aan het verbeteren van de drinkwatervoorziening in het gebied. "Dit zal mogelijk jaren gaan duren. De situatie in Petorca is nogal extreem in vergelijking tot die elders in het land," aldus de minister. 

‘Groen goud’
Volgens de burgemeester van Petorca, Gustavo Valdenegro, zijn er willekeurig en ongecontroleerd avocadobomen aangeplant in de regio. Door de klimaatverandering valt er minder neerslag en hierdoor is de droogte verergerd.

"Toen in 2006 de eerste grote avocadobedrijven zich hier vestigden, werd het 'groene goud' dat zij teelden beschouwd als een economische impuls voor Petorca," vertelt de burgemeester. "We zouden betere leefomstandigheden krijgen en meer banen. In deze periode maakte de regio een periode van enorme droogte door en toen is het conflict tussen de bevolking en grote teeltbedrijven ontstaan."

Daniel Bosch, een grote avocadoteler en tevens inwoner van Petorca, legt uit dat de regio voor de opkomst van de grootschalige avocadoteelt tot de armste in Chili behoorde. "De sector heeft voor de broodnodige economische groei in deze regio gezorgd," zegt Bosch. 

Inwoners van de regio zijn echter van mening dat alleen avocadotelers er beter van geworden zijn en dat veel banen in de sector tijdelijk zijn en niet de vaste banen zijn waarop de lokale bevolking gehoopt had. 

Doodsbedreigingen
Nu de waterreserves in de regio Petorca steeds verder onder druk komen te staan, nemen ook de beschuldigingen over waterdiefstal aan het adres van grote teeltbedrijven toe.

De Chileense milieuorganisatie MODATIMA legt uit dat grote bedrijven meer water onttrekken dan waar zij recht op hebben. Rodrigo Mundaca van MODATIMA (Movement for the Protection of Water, Land Rights and the Environment) zegt dat sommige bedrijven illegaal rivier- of grondwater gebruiken, terwijl de bronnen van de lokale bevolking opdrogen. Sommige grote avocadoteeltbedrijven leggen illegaal waterpijpleidingen aan om er zeker van te zijn dat ze over genoeg irrigatiewater beschikken, zo zegt MODATIMA. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven