Juan Carlos Martínez, The Natural Hand:

Spanje: "Keuze oogstmoment en variëteit van essentieel belang voor overzeese export"

"Om te voldoen aan de eisen van de Aziatische markt, is er veldonderzoek nodig in Spanje. De Aziaten zijn gevoelig voor zure smaken en vragen om stevig fruit. In het geval van sinaasappelen is stevigheid van groot belang. Als het fruit zacht wordt tijdens het transport, wordt het bij aankomst weggegooid", vertelt Juan Carlos Martínez, van The Natural Hand.

"Voor veeleisende markten als China zijn de selectie van variëteiten die zijn aangepast aan de vraag en de optimalisering van de logistieke processen van essentieel belang: de Aziatische markt laat geen andere keuze toe, het fruit moet in perfecte staat aankomen. Sinaasappelen kunnen bijvoorbeeld geen te lage temperaturen verdragen", vervolgt Juan Carlos Martínez.

Het Valenciaanse bedrijf bestemt 80% van zijn oogst uitsluitend voor overzeese markten. De gebruikelijke bestemmingen zijn Hong Kong, Singapore, Maleisië, China, etc. The Natural Hand is gespecialiseerd in de Rojo Brillante kaki en zijn merk is toonaangevend in Azië. "Dit fruit produceert op natuurlijke wijze een witte sluier aan de buitenkant, die bescherming biedt tegen de zon en externe factoren. Onze kaki's bereiken de consument met deze sluier nog intact, we hoeven niet kunstmatig te polijsten. Het fruit behoudt zijn optimale conditie tot aan de consumptie", legt Martínez uit. 

"De Aziatische markt heeft waardering voor het Spaanse fruit en de vraag neemt toe. De Rojo Brillante kaki is populair. Het tegemoet komen aan deze vraag en de hoge eisen gaat echter niet altijd goed samen met het voldoen aan fytosanitaire voorwaarden", stelt hij.

"Veldonderzoek is van essentieel belang voor het verkrijgen van optimale resultaten. In het geval van de Spaanse sinaasappel zijn de Lane Late, Navel Powell en Shirley geschikt voor en in trek op de Chinese markt. Een hoge brixwaarde is belangrijk voor de Aziatische consument. Een te hoge brixwaarde verkort echter de levensduur van het fruit. Het moment van oogsten is de sleutelfactor, dus het is van belang om erg nauwkeurig te zijn in het bepalen daarvan", aldus Martínez.

The Natural Hand is daarnaast de enige exporteur van El Abuelo meloenen: "Het bereiken van Hong Kong met een zoete meloen in optimale staat, die klaar was om in de schappen geplaatst te worden, was een uitdaging", vertelt de teler. "Het is een uitdaging om met Chili te concurreren: het Chileense fruit komt in optimale staat aan in Azië, dat is moeilijker voor Europese producten. De Spaanse variëteiten zijn gericht op de Europese markt, ze zijn niet geschikt voor de overzeese export", voegt hij toe.

"Met de juiste R&D zou Spanje meloenen kunnen telen en exporteren die in dezelfde staat aankomen als die uit Chili. De transittijd van het fruit bedraagt tussen de 30 en 35 dagen. Het is van essentieel belang om de juiste variëteit te kiezen, die de bestemming in optimale staat bereikt. De vraag is niet nieuw, maar het ontbreekt aan rassenonderzoek dat erop gericht is een product te verkrijgen dat is afgestemd op de post-harvest omstandigheden", besluit Juan Carlos.

The Natural Hand is een pionier in het bereiken van verre markten. Het bedrijf teelt, verpakt en exporteert Rojo Brillante kaki's, citrus, granaatappel en meloen.Informatie:
Juan Carlos Martínez
The Natural Hand
Hort de Calafre, 6
46470 Albal (Valencia)
T: +34960046320
info@thenaturalhand.com
www.thenaturalhand.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven