Levensduur artisjokken verdrievoudigd

Houdbaarheid van artisjokken verlengd van 8 naar 21 dagen

De Post-Harvest groep van de Miguel Hernández Universiteit (UMH) in Elche (Spanje) heeft een nieuw verpakkingssysteem ontwikkeld waarmee de houdbaarheid van artisjokken verlengd kan worden van 8 tot 21 dagen. Dit maakt de  export van het product naar verre markten mogelijk.

In deze nieuwe verpakkkingsmethode wordt gebruik gemaakt van een macro-geperforeerde plastic laag met natuurlijke etherische oliën, op basis van thymol (van tijm), carvacrol (van oregano) en eugenol (van kruidnagel).

Met een paar druppels sterk geconcentreerd extract verspreiden deze oliën, die bij kamer- of koude temperaturen vluchtig zijn, zich aan de binnenkant van de verpakking, waar ze fungeren als antimicrobiële stoffen en antioxidanten. Bovendien blijven de artisjokken vochtig dankzij de geperforeerde laag.

Pedro Javier Zapata Coll, onderzoeksverantwoordelijke en professor aan de UMH, lichtte toe dat artisjokken een zeer korte levensduur hebben. Na drie tot vier dagen tijd in een koelcel kan de artisjok tussen de vijf en zes procent aan gewicht verliezen, wat de uitdrogingsgrens is waarboven ze niet meer afgezet mogen worden. Met de door het UMH-team ontwikkelde verpakking wordt het gewichtsverlies beperkt tot één procent na drie weken tijd.

Murcia en Valencia zijn de Spaanse regio's met de grootste artisjokkenteelt met een gezamenlijk volume van 156.000 ton per jaar. Spanje als geheel is goed voor 14,8% van de wereldwijde handel in dit product volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN in 2017.

Spanje is echter slechts verantwoordelijk voor 9,6% van de wereldwijde export van artisjok. Dit percentage zou toe kunnen nemen wanneer de houdbaarheid van verse artisjokken verlengd zou kunnen worden, zodat het product over langere afstanden en in betere conditie kan worden vervoerd. 

De met essentiële oliën verpakte artisjokken bevatten meer polyfenolen. Fenolen hebben onder andere een antioxiderende, ontstekingsremmende, antivirale en antibacteriële werking.

"Hoewel we de laboratoriumtests hebben uitgevoerd bij kleine verpakkingen van twee artisjokken, is het doel om de techniek in grotere en daardoor milieuvriendelijkere verpakkingsformaten toe te passen", aldus Zapata Coll.

Bron: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven