China is 's werelds grootste aardappelteler en -consument

25% van Chinese aardappelen verbeterd met variëteiten uit Peru

China is momenteel de grootste teler en consument van aardappelen ter wereld met een areaal van 5 mln hectare. Aardappelen worden in China gewaardeerd vanwege hun voedingswaarde en mineralen, zoals ijzer, zink en vitamine A, en vormen een 'way of life' voor de Chinezen.

Peru is een strategische partner in voedselveiligheid voor de groeiende bevolking van China (1.386 mln mensen in 2017, volgens de Wereldbank). Peru is namelijk al ongeveer 40 jaar lang een leverancier van genetisch materiaal voor aardappelen voor de Aziatische reus. 25% van de variëteiten die China teelt, zijn verbeterd met variëteiten uit Peru.

Volgens Mei Xurong, vicevoorzitter van de Academie voor Landbouwwetenschappen van China (CAAS), was de aardappel het levensmiddel dat de Chinese bevolking redde tijdens de grote hongersnood van 1960. Vanaf dat moment werd de teelt van het product populair in China.

In geïndustrialiseerde landen zoals de Verenigde Staten en Europa is de consumptie van knollen gestagneerd. "De aardappel was tot nu toe een fundamenteel levensmiddel. Dat was hij voor de Andes en voor Europa tijdens de Industriële Revolutie en nu is het product van essentieel belang voor Afrika en Azië", stelt Óscar Ortiz, adjunct-directeur onderzoek voor ontwikkeling aan het CIP (internationaal centrum voor aardappelonderzoek in Peru).

Het feit dat de aardappel lokaal geteeld wordt en niet onderhevig is aan marktschommelingen, maakt van dit product een "beschermd" gewas voor de Chinezen, stelt Ortiz. Bovendien heeft de aardappel twee jaarlijkse oogsten, die afgewisseld worden met rijst. Het product groeit daarnaast in ongeveer de helft van de tijd die rijst nodig heeft.

Vandaag de dag is China gericht op het ontwikkelen van variëteiten die bestand zijn tegen droogte aangezien het land vooral geïrrigeerde teelt kent, aldus Ortiz. Hierin werkt China ook samen met het CIP vanuit Peru, voegt hij toe.

De variëteit Qingshu 9 werd ontwikkeld op basis van genetisch materiaal dat door het CIP werd verzonden vanuit Peru en is succesvol verspreid over China, volgens vakblad PotatoGrower.com. De variëteit is bestand tegen virussen en droogte.

 

Bron: elcomercio.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven