Steenfruitproductie Andalusië groeit maar prijzen kelderen

Het Andalusische steenfruitseizoen heeft een een bittere nasmaak achtergelaten. Ondanks de grotere oogst in 2019, die rond de 100.000 ton bedroeg (een toename van 5% ten opzichte van het jaar daarvoor), heeft de onregelmatige rijping van het fruit problemen op de markten van bestemming veroorzaakt en zijn de prijzen met 30% gedaald in vergelijking met het seizoen 2018. Dit meldt de voorzitter van Asociafruit, José Rodríguez. Hij voegt eraan toe dat 20% van de fruitbomen in de provincies Sevilla en Huelva zijn gerooid als gevolg van de prijzencrisis. 

60% van de problemen waren gerelateerd aan nectarines en de overige 40% aan perziken en Paraguayo-perziken. Zo'n 70% hiervan was bestemd voor de export met Europa als belangrijkste afzetmarkt. 

Dit heeft de afzet van fruit uit Murcia ook uit balans gebracht. Deze regio is op landelijk niveau de grootste concurrent. Het weer in Europa was in de maand mei van dit jaar verre van ideaal. De lagere temperaturen waren niet gunstig voor de steenfruitconsumptie maar wel voor die van winterfruit, zoals mandarijnen en sinaasappelen. "Er waren dus meerdere factoren die de consumptie negatief beïnvloedden," aldus de voorzitter van Asociafruit, een organisatie die goed is voor 75% van de totale steenfruitproductie in het westen van Andalusië. 

De vroege rijping van het fruit werd gezien als een manier om betere prijzen te krijgen. Rodríguez zegt echter dat de zeer vroege productie in een jaar met wisselvallig weer een averechts effect heeft gehad. "We merkten dat grote Europese retailers in april nog niet klaar waren om zulke grote volumes steenfruit af te nemen en geen plannen hadden om dit fruit te promoten, hetgeen resulteerde in overaanbod en lage prijzen."

In de provincie Sevilla domineren nectarines (70%) de totale steenfruitproductie, gevolgd door perziken (25%). De productie van Paraguayo-perziken neemt geleidelijk af en zal niet boven de 1.500 ton uitkomen, vertelt Rodríguez, die eveneens directeur is van SAT Síntesis, een organisatie die producten vermarkt onder het merk Primor, en die Primor Fruits als belangrijkste partner heeft, dat samen met Royal SAT en Frutera verantwoordelijk is voor ruim 80% van het steenfruit uit West-Andalusië. 

 

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven