Andres Ribas van Oosterom, Vientosur / FruitOne Europe:

"Goede markt voor Zuid-Afrikaanse grapefruit en mandarijnen"

Tholen - De markt voor grapefruit is momenteel bijzonder gunstig. "De markt in Europa is bijna leeg en dat resulteert in hoge prijzen voor het  Zuid-Afrikaanse grapefruit. Zuid-Afrika is langzaam gestart met het laden naar de EU, maar stuurde eerst de grootste volumes naar Azië en Rusland. Daarna heeft Zuid-Afrika grotere batches gestuurd naar de EU, maar vanwege de kleuring en minder kilo's aan de bomen is men gereserveerd met verladen. Daardoor zal er een goede vraag blijven", verwacht Andres Ribas van Oosterom van Vientosur.

De citroenenmarkt daarentegen heeft te maken met de nodige uitdagingen. "Argentinië heeft geleden onder het natte weer dat tot april heeft geduurd en kampt met Black Spot in de citroenen waardoor er in combinatie met de lage outpack voor wat betreft kwaliteit, niet veel naar Europa wordt gestuurd. Afgelopen twee weken werd  minder dan 50% van de totale export naar Europa verladen, terwijl dat andere jaren in deze periode tussen de 60 en 70% ligt", weet Andres. "Zuid-Afrika heeft minder dan 50% van het volume wat zij normaal verladen naar Europa gestuurd. In de productiegebieden in de Oostkaap zijn veel kleine maten, waardoor men nog wacht om grotere maten te versturen, maar dat biedt ruimte om eerst de Spaanse Verna-citroenen te consumeren."

Het grootste volume van de Satsuma-mandarijnen inmiddels alweer verladen. "Peru moet nog wat sturen, ook al wordt er de laatste jaren minder interesse voor deze variëteit getoond. Zuid-Afrika is alweer volop bezig met Clementines, waarvan er voorlopig ook een stuk minder verladen zijn. Daarom zijn er onvoldoende goede Clementines op de markt", vertelt Andres.


Tango-mandarijnen

FruitOne behoort met met een areaal van zo'n 400 hectare tot de grootste telers van Tango-mandarijnen van Zuid-Afrika. "Deze week starten we weer met de Tango's en deze premium mandarijn is erg geliefd bij onze retailklanten. Ook in markten als Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Rusland is de Tango geliefd, maar voorlopig komt de beste vraag nog altijd hier uit de EU", aldus Andres.

Last but not least is ook de aanvoer van de Zuid-Afrikaanse Navels  vertraagd. "De prijzen van de Navels liggen hier echter op een laag niveau. Vanuit Spanje zijn er veel Navels richting de industrie gegaan en liggen de koelhuizen vol. Hierdoor is er niet veel animo overzee om naar Europa Navels te sturen, maar in de komende weken zullen zij toch verschepen omdat de pakhuiscapaciteit voor de volgende variëteiten gebruikt moeten worden", besluit Andres.

Valencia's

Een nieuwe ontwikkeling bij de FruitOne-groep is dat samen met de conventionele perssinaasappelenprogramma's, Fruitone dit jaar ook op programmabasis perssinaasappelen 'chem-free' zal leveren met een natuurlijke wax, richting specifieke klanten."

Voor meer informatie:
Andres Ribas van Oosterom
Vientosur / FruitOne Europe
Tel: +31 107 630 330
andres@vientosur.nl 
www.vientosur.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven