N&S Quality verzorgt AGF Keuropleidingen in België

Wat voedingsgoeroes al jaren prediken, werd een tijdje geleden door de deskundigen bevestigd: groenten en fruit moeten in een gezond eetpatroon bovenaan de keuzelijst staan. De voedingsdriehoek werd op zijn kop gedraaid en groenten en fruit kregen de prominente plaats die ze verdienen. Niet alleen zijn ze gezond, ook maken ze een belangrijk deel uit van een evenwichtig eetpatroon. Een  uitgebalanceerde maaltijd moet immers voor minimaal de helft uit groenten bestaan met 2 stuks fruit per dag voor een juiste aanvulling.

Stijgende trend in gezond eten
In 2017 werd in een Europese studie het consumentengedrag over het gebruik van AGF aangetoond. Daaruit bleek dat 63% dagelijks groenten eet en 64 % een stuk fruit. Een groot deel eet dus geen of te weinig groenten en fruit om aan de noodzakelijke gezonde voedingswaarde te komen. Gelukkig is het bewustzijn en de trend groeiende waardoor verwacht wordt dat dit zal stijgen in de toekomst.

Kennis over groenten en fruit is daarmee belangrijker dan ooit en de eisen die aan kwaliteit worden gesteld groeien met de dag.

Kwaliteit telt
Omdat groenten en fruit zo’n belangrijke plaats innemen op ons bord, is dus vooral kwaliteit een belangrijk issue geworden. Iedereen wil het liefst verse groenten zonder beschadigingen. En blozende, gave appels en peren belanden sneller in het winkelmandje dan hun minder aantrekkelijke soortgenoten. In het Fruitlogistica Trend Report 2019, dat gepresenteerd werd op de jaarlijkse AGF beurs in Berlijn, blijkt dat kwaliteit op de eerste plaats staat bij de consument: 33 % van de consumenten vindt de kwaliteit van AGF de belangrijkste factor in aankoopgedrag en keuze van de supermarkt.

Kwaliteit
In de AGF-keten naar groothandels en retailers speelt N&S Quality al 25 jaar een belangrijke rol in Nederland. Ook worden N&S Quality Keurmeesters ingezet bij veilingen en groothandels om seizoensgebonden teelten zoals o.a. asperges en aardbeien te keuren bij aanlevering. De keurmeestersactiviteit, al dan niet tijdelijk of seizoensgebonden, werd 5 jaar geleden in België geïntroduceerd en ondertussen wordt een groot aantal Belgische veilingen en retailers voorzien van AGF Keurmeesters. Keuringen gebeuren zowel bij aanlevering op de veiling als bij retailers en supermarkten om te borgen dat gepresenteerde producten aan de juiste, hoge kwaliteitseisen voldoen. Deze activiteit neemt elk jaar toe en vooral de AGF keur voor Belgische retailers kende de afgelopen jaren een spectaculaire groei. Omdat meer en meer AGF bedrijven het nut en de noodzaak inzien van extra keurmeesters om alles in goede banen te leiden bij seizoensgebonden teelten, opteren zij meer en meer voor ervaren Keurmeesters van N&S Quality.

Masters in Quality
Naast het aanleveren van AGF keurders leidt N&S Quality ook mensen op binnen de verschillende AGF groepen, zodat zij zelf de nodige kennis en ervaring kunnen verwerven om kwaliteit te leveren in de AGF sector. In België bestaan er tot op heden geen erkende opleidingen tot AGF keurmeester en mensen leren het vak door ervaring. Daardoor is het vinden van ervaren keurmeesters niet zo evident. De jonge starters missen de kennis en kunde die ze enkel in de praktijk op kunnen bouwen. Daar biedt N&S Quality de mogelijkheid om via AGF opleidingen gedegen kennis op te bouwen en keurmeesters op te leiden tot ware Masters in Quality. In Nederland zijn deze AGF opleidingen al jaren een begrip en ze vormen een vaste waarde in het opleidingsaanbod van N&S Quality. Elke opleiding, gegeven door ervaren keurmeesters, is nagenoeg steeds volgeboekt en niet zelden groeit de wachtlijst voor volgende data.

Certificaat voor keurmeesters in België
Sinds 2018 verzorgt N&S Quality deze opleidingen in België. Hoewel er in België nog geen erkenning voor het diploma geldt, levert elke succesvol afgesloten productmodule wel een certificaat op. Hiermee is de kennis geborgd, wordt kwaliteit aangetoond en zijn keurmeesters klaar voor het diploma wanneer erkenning of verplichting volgt. De verschillende opleidingen worden onderverdeeld in modules, zoals hard fruit, klein fruit, citrus, tomaten, bladgroenten, kool, en ga zo maar door. Als Keurmeester AGF hoef je niet noodzakelijk elke productgroep te volgen, maar maak je voor je opleiding een keuze uit de modules die aansluiten bij de werkzaamheden.  Elke opleiding heeft een duur van 2,5 tot 3,5 dag en wordt afhankelijk van de module met een productexamen afgesloten. Excursies naar teeltbedrijven maken onderdeel uit van de opleiding om bijvoorbeeld de teelt van naderbij te bekijken.

Start met een kwaliteitsslag in de AGF
N&S Quality België organiseert de opleidingen met open inschrijving in haar opleidingsruimte in Sint-Katelijne-Waver. Bij specifieke behoefte en voldoende deelnemers is het ook mogelijk de opleidingen in-house, dus op locatie te verzorgen. Opleidingen worden dan volledig op maat ontwikkeld met alle onderdelen waar op dat moment nood aan is. Ook voor inkopers of afdelingsverantwoordelijken van groenten en fruit binnen de retailsector zijn specifieke opleidingen op maat mogelijk.

Peter van der Veeken, AGF specialist en docent Keurmeestersopleidingen bij N&S Quality:
“AGF keuropleidingen zijn in België net als in Nederland niet eenvoudig te vinden. Mensen leren het vak van thuis uit, wanneer ze opgroeien op teeltbedrijven, of hebben hun ervaring door jarenlang in de sector te werken. Instroom van jonge of nieuwe mensen buiten het AGF werkgebied zorgt vaak voor een gemis aan doorgewinterde kennis, ook al is de basis en de wil dikwijls wel aanwezig. Daar willen wij als AGF professionals de leemte invullen, door medewerkers een doorgedreven AGF opleiding aan te bieden. En dat gaat ver, in 3,5 dag wordt er heel wat kennis en kunde doorgegeven en wordt enkel een certificaat verworven als de opdrachten en het eindexamen succesvol is afgelegd. Onze cursisten zijn niet alleen mensen die reeds in het keurvak zitten of er uiteindelijk in terecht komen, maar ook bedrijfsmedewerkers binnen de AGF nemen deel. Zeer dikwijls willen en moeten zij over meer kennis beschikken over de producten waar ze dagelijks mee te maken hebben. Daar helpen we graag bij, kennis heb je immers nooit teveel!”

De opleiding bevat een breed scala aan onderdelen
Allereerst bevat de opleiding de benodigde A- en P-modules. De A-modules richten zich op het algemene stuk, met 5 verschillende onderdelen zoals communicatieve vaardigheden (A1), AGF Ketens (A2), kwaliteit en controle organisaties (A3), coachen en samenwerken (A4) en logistiek en opslag (A5). Deze opleidingen zijn echt bedoeld voor het ondersteunen van een keurmeester in zijn werk; het communiceren naar mensen blijkt een vak apart en als keurmeester krijg je soms wel eens de opdracht om minder goed nieuws te brengen aangaande de kwaliteit van aangeleverde producten.

De P-modules bestaan uit 20 verschillende modules voor de hele AGF sector en beslaat zowel fruit, groenten als aardappelen. Elke module kan apart worden gevolgd en bevat steeds dezelfde inhoud, toegespitst op de desbetreffende productgroep. Onderwerpen:

 • benamingen, herkomst, geschiedenis en uiterlijk van de behandelde producten;
 • productie en handelsstromen;
 • teelt, teeltwijze, rassen, oogst, ziekten & gebreken, terminologie en begrippen:
  - EU voorschriften inzake “Specifieke normen” voor de van toepassing zijnde producten;
  - EU voorschriften inzake “Algemene normen” voor de overige producten;
  - UNECE richtlijnen voor de niet genormeerde producten;
 • bewaarcondities, opslagduur, temperatuur, condities bij gemengde opslag, onder andere allergenen/bio;
 • praktisch keuren aan de hand van monsters of partijen waarbij het beoordelen, indelen, controleren en/of corrigeren van de productkwaliteit getraind wordt;
 • herkennen van rassen, producten, rijpheidsstadia, ziekten en gebreken;
 • toepassen van publiek- en privaatrechtelijke verordeningen en kwaliteits- en sorteringsvoorschriften van EU, KCB en afzetorganisaties;
 • oordelen over en kunnen toepassen van fytosanitaire-, residu-, tolerantie- verpakkings-, fust- en aanduiding voorschriften;
 • bedrijfsbezoeken aan o.a. teeltbedrijven of pakstations.

Meer informatie
Voor meer informatie: 
N&S Quality Consultants 
+32 (0)15 555900
office@ns-quality.be   
www.ns-acadamy.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven