Canada: Krapte op aardappelmarkt verwacht

In Ontario zijn telers begonnen met het poten voor de oogst van 2019. Het seizoen loopt over het algemeen wat achter op schema als gevolg van de lage temperaturen en aanhoudende regenval die het werk op het land bemoeilijkte. Opvallend is dat Quinton Woods van Gwillimdale Farms laat weten dat de aardappelen in het noorden al gepoot zijn maar dat de zuidelijk gelegen regio's hier pas deze week aan begonnen zijn en dus wat achter lopen. 

"In totaal is er zo'n 10% gepoot," legt hij uit. "We zijn begin deze week begonnen in Bradford, Ontario, terwijl ons noordelijke teeltgebied al helemaal klaar is met poten. Deze regio is vrij nieuw voor ons en bevindt zich op vier uur rijden naar het noorden. Het is daar warmer en droger geweest dan in het zuiden van Ontario en dat is opmerkelijk. We hebben echter de mogelijkheid benut om te poten toen deze zich voordeed. In het zuiden is het zeer nat en modderig geweest waardoor we moeilijk toegang tot het land hadden. Normaal gesproken beginnen we al in de derde week van mei met poten maar nu lopen we een dag of zeven achter."

Het goede nieuws is dat de velden dankzij het warme weer van het voorbije weekend in optimale conditie verkeren waardoor de pootomstandigheden ideaal zijn. "Het is de laatste dagen warmer geweest en hierdoor is de toestand van de velden enorm verbeterd," merkt Woods op. "We verwachten de komende twee dagen regen maar de grond is nu droog, dus we verwachten geen problemen. De kwaliteit van ons pootgoed is zeer goed en we rekenen dan ook op een uitstekende oogst." 

Aardappelvoorraden krap
Nu het einde van het bewaarseizoen in zicht komt, ziet het ernaar uit dat de aanvoer nog krapper wordt totdat deze aangevuld wordt door de nieuwe oogst. Leveranciers zeggen dat Canadese verladers bijna zonder aardappelen zitten en dat de goede vraag voor een nog sterkere markt zorgt. 

"We hebben zo rond de 907.000 kilo witvlezige aardappelen maar weten niet zeker of de bewaaraardappelen toereikend zullen zijn," vervolgt Woods. "In sommige regio's zijn de voorraden al uitgeput en andere hebben laten weten dat ze eerder dan normaal door hun voorraad heen zullen zijn. Gwillimdale Farms zal naar verwachting over dertig dagen door zijn bewaaraardappelen heen zijn."

Hij voegt eraan toe dat het een uitstekend seizoen is voor het vermarkten van aardappelen omdat de prijzen hoger zijn dan de afgelopen jaren. "De vraag is dit jaar zo sterk dat de aardappelen makkelijk af te zetten zijn. Het gat tussen de laatste aardappelen uit bewaring en de nieuwe oogst kan nog interessant worden. De prijzen zijn hoger en dat is voor de verandering ook wel eens prettig, aangezien we de afgelopen vijf jaar te maken hadden met een problematische markt." 

Komend seizoen
Wat betreft de aardappeloogst zal er op Gwillimdale Farms dit seizoen niet zo veel veranderen. Het bedrijf heeft vorig jaar echter wel een nieuwe poly-verpakkingslijn geïnstalleerd en deze investering zal het dit jaar consolideren. Woods vertelt dat Gwillimdale Farms later nog meer nieuws bekend zal maken met betrekking tot haar andere gewassen. 

"We poten dit jaar dezelfde aardappelrassen op een areaal van dezelfde omvang," legt hij uit. "De verpakkingslijn, die vorig jaar werd geïnstalleerd, is een waardevolle toevoeging gebleken en we kijken dan ook uit naar het komende seizoen. Er staan ons dit jaar ook spannende zaken te wachten met betrekking tot onze andere gewassen, zoals uien, bieten en wortelen."

 

Voor meer informatie:
Quinton Woods
Gwillimdale Farms
Ph: +1 (905) 775-2889
quinton@gwillimdalefarms.com
www.gwillimdalefarms.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven